– Første etappe blir tilrettelegging for stien mellom Stjørdal sentrum og Vinge eller Vinnan på Skatval. Målet er at denne strekningen skal være på plass innen utgangen av 2020.

Det sier Hjørdis Tyholt (Sp), politisk leder i den lokale komiteen kultur, næring og Miljø i Stjørdal. I hendene har hun et lokalpolitisk dokument som heter « Handlingsplan grønne prosjekt 2017-2020 i Stjørdal», hvor denne kyststien er et av mange tiltak som ligger i planen rådmannen i denne omgang er ferdig med.

Massive planer

Tyholt er svært begeistret for planene som også omfatter en rekke andre tiltak for friluftslivet i kommunen.

–Dette er en massiv plan som vil ha stor betydning for friluftslivet i kommunen mange år framover. Det pekes ut fire områder med statlig sikring, det er Storvika, Monsberga, Steinvikkråa og Håmmårsbukta. Her er de tre først nevnte under kommunens kontroll, mens Håmmårsbukta, retning Langstein, ikke ligger i kommunens hender. Kyststien skal gjennom disse områdene og på Hell knyttes sammen med målet for Trondheimsregionens Friluftsråds, om turstier rundt Trondheimsfjordsbassenget, sier Tyholt.

Hun legger til at strekket Stjørdal sentrum mot Vinge kommer først.

Vil skilte turruter

– Planen som nå er til politisk behandling handler også om å sikre arealer, veger, snarveger og stier, tråkket opp gjennom mange år. Her har skoleelever fra 5. til 7. klasse ved flere skoler deltatt i registreringa av et stort antall snarveier i kommunen, alt fra snarveier på noen få meter til de på flere kilometer. Stier er også registrert slik at vi framover kan ha et aktivt kommunalt forhold til dem, med tanke på å sikre dem, sier hun.

Fra den omfattende planen nevner hun også viktige nærområder til skolene som må vurderes med tanke på framtidig sikring.

– Allerede i år kan det bli skiltet fem turruter eller rundturer i sentrum.

Disse rutene kan knyttes opp mot områder utenfor sentrum, som Reemarka, Værnes kirke, Stjørdal museum, Sortasringen, Hell og kyststien.

Monsberga får scene

I planen får både Storvika og Monsberga oppmerksomhet. Parkeringsareal skal legges bedre tilrette, som eksempel nevnes en investering i P-areal i Storvika på tilsammen 1,5 millioner.

Det nevnes også at i Monsberga skal det gjennomføres sikringsarbeider i deler av det bratte terrenget, og også utsiktspunkt skal tilrettelegges. I perioden fram mot 2020 skal Monsberga også få scene.

I Storvika skal det etableres aktivitetsapparater for å trekke enda flere til dette nokså unike, sentrumsnære strandområdet.

Prislappen for gjennomføringa av handlingsplanen «grønne prosjekt» er på 24 millioner kroner.