-  Vi har hatt fokus på at vi skal ha kvalitet på det her mottaket. Prøvd å imøtekomme alle UDIs krav. Trist når vi nå synes begynner å få tingene på plass, at mottaket blir lagt ned. Det er også trist på vegne av kommunen som har lagt ned stor innsats i skoletilbud, helsetilbud og annen tilrettelegging. Plutselig blir alle rammet. Jeg som mottaksleder takker alle som har stilt opp for oss og hjulpet oss. Vi vil ha behov den hjelpa også i nedleggingsfasen, sier Helene Skår.

Mange beboere

Det er i dag 110 flyktninger ved Nustadbo, og seks ansatte. Anlegget har kontrakt med UDI på 150 plasser. Mottaket åpnet 15. mars i fjor. Nå er det slutt. UDI har sagt opp kontrakten på grunn av færre flyktninger.

- Vi har ikke helt tatt det innover oss, tror jeg. Det kommer som et lite sjokk, selv om det er en usikker verden vi driver innenfor, sånn at vi har måttet vært forberedt på at noe sånt kunne skje. Det er en prosess som vi nå går igjennom, sier Skår.

Full nedleggelse

Skår synes det er synd med full nedleggelse.

- En skulle ønske fra mitt syn at en i stedet hadde prøvd å gå ned på antall plasser. Det er så mye lettere å ruste opp igjen ved behov, og man hadde unngått så stor belastning både på beboere, ansatte og lokalsamfunnet.  De kunne prøvd å forhandle ned til for eksempel hundre plasser, sier Skår.

Mottaket i Meråker har vært lagt ned og er åpnet igjen flere ganger.

- Hvordan er reaksjonen blant beboerne?

- De er vant til usikkerhet. Det går hele tida rykter som de prøver å forholde seg til. Mottak er uansett et midlertidig sted, så de vil ta det med fatning. Vi vil snakke med den enkelte og formidle hva dette vil innebære for dem.

Flyttet ni ganger

Skår forteller at enkeltpersoner med avslag på opphold ved Nustadbo har opplevd å bli flyttet opp til ni ganger. De står kanskje foran atter en flytting, sier Skår.

- Over halvparten av beboerne i mottaket er personer som har fått opphold, og som venter på kommune. De blir fordelt på kommuner utover landet som har sagt ja til å ta imot flyktninger. Jeg håper de unngår en ekstra flytting. Det blir lagt til rette så skånsomt som mulig. For eksempel med å vente ut skoleåret med å flytte på familier med skolebarn. Vi vil opprettholde alt som heter tilbud ut juli måned, sier Skår.

- Et godt mottak

- Det er veldig trist at de legger ned gode mottak nå, for situasjonen ute i verden er ikke slik at det ikke er flyktninger, sier Skår.

-  Vi er et kjempebra mottak. Det sier også tilbakemeldinger fra mange, både driftsoperatør og samarbeidspartnere. Od de som bor her er også veldig fornøyde. Det har vært kjempeflott å jobbe, fordi vi har hatt flotte beboere, sier Helene Skår.