I en video på Facebook-sida til politiet i Værnesregionen forsøker de etter hvert omtalte «Polititvillingene» Annar og Tore Sparby å finne ut hva en politikontakt er.

– Du, e det herre som e politikontakt-greian? spør Tore sin tvillingbror. Han tar fram en skjøteledning.

VIDEO | Du kan se videoinnslaget om politikontakter øverst i saken!  (Foto: Politiet)

Etterforskningsleder Annar Sparby forteller at ideen om humorvideoen kom fra lensmann Marit Helene Stigen.

– Dere fikk pålegg om å være med og bidra?

– Vi hører alltid etter sjefen, sier han og ler.

Annar og Tore Sparby er politiets svar på «Jegertvillingene» Kristine og Johanne Thybo Hansen fra Nordreisa.

– Vi vurderer å ta opp konkurransen med dem nå. Kanskje det kan være et nytt konsept når vi går av med pensjon, forteller Annar.

Bindeledd

Politidirektoratet har besluttet at alle kommuner i landet skal ha minimum en politikontakt innen 15. juni, uavhengig om lensmannskontoret blir nedlagt eller ikke.

Som en konsekvens av nærpolitireformen ble lensmannskontoret i Malvik nedlagt i fjor høst, noe som førte til at Stjørdal lensmannskontor tok over politiansvaret i den sørtrønderske kommunen.

Malvik ble en pilot og fikk to politikontakter i Maren Johansen og Tonje Aas. Det ble skrevet under på en forpliktende treårsavtale mellom Malvik kommune og Trøndelag politidistrikt.

– Prosessen i forkant med kommunen er viktig. Det skal være en gjensidig forpliktende avtale. En politikontakt skal fungere som et bindeledd mellom kommunen og politiet. De kommer i tillegg til resten av den ordinære tjenesten som vi utfører, sier Marit Helene Stigen, som er driftsenhetsleder for politiet i Værnesregionen.

Forebygging

Hun forteller at alle de seks kommunene i Værnesregionen har ulike behov.

– Vi må høre hva kommunene ser for seg. Det som er viktig her er at politikontaktene blir en merverdi, og det må jobbes på en annen måte enn vi gjør i dag. Det er nettopp det som gjøres på ulike nivå i Malvik nå, sier Stigen.

– Hvem får oppgaven med å være politikontakt?

– Det må vi finne ut gjennom en intern prosess. Politikontaktene får et spesielt ansvar for det forebyggende arbeidet, og må inneha egenskaper som er forenlig med dette.

Meråker-klage

Politimester Nils Kristian Moe har foreslått at nye Trøndelag politidistrikt skal bestå av 7 tjenesteenheter og 20 tjenestesteder.

Værnes lensmannsdistrikt skal bestå av kommunene Frosta, Stjørdal, Meråker, Selbu, Selbu, Tydal og Malvik med tjenestestedene Stjørdal lensmannskontor, Selbu lensmannskontor og et eget lensmannskontor på Trondheim lufthavn Værnes.

Berørte kommuner hadde fram til 10. mars anledning til å klage til Justis- og beredskapsdepartementet.

Ifølge Marit Helene Stigen er 20 lensmannskontor foreslått nedlagt eller sammenslått i Trøndelag. 11 av disse kommunene har klaget, deriblant Meråker.

Facebook-side

Politiet ønsker å nå ut til flest mulig mennesker i lokalsamfunnet og har nå utvidet sin Facebook-side til å gjelde alle kommunene i Værnesregionen.

– Målet er at innbyggerne kan bli kjent med oss på en litt annen måte. Først hadde vi en side for politikontaktene i Malvik, men nå utvider vi, sier Marit Helene Stigen.

Hun presiserer at det ikke er en beredskapsside, og at publikum fortsatt skal ringe 02800 eller 112 dersom de ønsker å oppnå kontakt med politiet.

De nevnte polititvillingene Annar og Tore Sparby kommer med råd og viktige budskap hver uke framover på Facebook-siden, på en humoristisk måte.