Sveberg

De synliggjør den største industriutbyggingen i moderne tid, styrt fra hovedkontoret til Det Norske Oljeselskap i Trondheim. Med bok og film som forteller historien om utbyggingen av oljeplattformen på Ivar Aasen-feltet i nordre del av Nordsjøen.

Et prosjekt med en samlet investering på vel 24 milliarder kroner, som involverte fem tusen mennesker i 300 bedrifter fra 35 land og som utførte 17 millioner arbeidstimer – uten noen alvorlige hendelser underveis. Det var mange skeptikere som ikke hadde tro på at prosjektet ville lykkes, men julaften i fjor startet produksjonen fra Ivar Aasen i Nordsjøen.

Internasjonalt prosjekt

I det enorme industriprosjektet har malvikingene Torgeir Anda fra Saksvik og Trond Eliassen i selskapet «News On Request» på Sveberg bidratt med dokumentasjonen, med bok og film, som forteller historien bak det som er blitt en suksesshistorie for trøndersk oljeindustri.

–Det gjennomgående temaet i boka er alle menneskene som har vært med på realiseringen av dette prosjektet, som er den største og siste store industriutbyggingen styrt av trøndere fra hovedkontoret til Det Norske i Trondheim. Plattformen er et internasjonalt byggeprosjekt, med understellet bygd på Sardinia, plattformdekket bygd i Singapore, boligkvarteret bygges på Stord og helikopterdekk fra Kina. Det har vært fem tusen mennesker involvert i byggingen av plattformen som ble levert til avtalt tid og riktig pris, sier Torgeir Anda, kommunikajonskonsulent for Aker BP, selskapet som er resultatet av fjorårets fusjon mellom Det Norske Oljeselskap og BP Norge.

God kompetanse

For å følge hele prosessen og dokumentere Ivar Aasen-prosjektet ble «News On Request» valgt.

–De ble ikke valgt fordi de holder til i Malvik, men på grunn av god kompetansen og erfaring fra tilsvarende filmprosjekter. De har hatt flere tilsvarende filmproduksjoner for oljeindustrien, sier Torgeir Anda.

–For oss er dette et forholdsvis stort oppdrag som over to år vil ligge på nærmere tre millioner kroner. Vi kjenner verftet i Singapore fra tidligere oppdrag, og plasserte ut kamera der som vi kunne fjernstyre fra kontorene her på Sveberg. Dermed kunne vi og oppdragsgiveren følge byggingen av plattformdekket fortløpende, forklarer Trond Eliassen.

Film i kinoformat

–Det spesielle denne ganger er at vi har produsert en dokumentarfilm i kinoversjon. Den ble i forrige uke vist for 250 mennesker som har jobbet med byggeprosjektet, sier Eliassen.

News On Request ble etablert i 2002, og har i dag virksomhet på Sveberg i Malvik, i Bodø, Brønnøysund og Helgeland. Multimediebedriften har levert en lang rekke dokumentar- og underholdningsprogrammer. Blant annet var de med på produksjonen av tv-serien Himmelblå for NRK.