Mariam Almarsumi (22) fra Irak har vært seks år i Norge. De siste tre månedene har hun bodd på Brenna, der en del av beboerne på Nustadbo har fått husrom, sammen med mamma og pappa.

Nå må hun forberede seg på å flytte igjen, for tredje gang etter at hun kom til Norge for seks år siden. Egentlig ser hun ikke så veldig mørkt på det.

Til Sarpsborg

– Jeg skal til Sarpsborg. Jeg vet det er mottak der, og da kan jeg gå det siste året med helsefag på Greåker videregående skole. Det har jeg sjekket, forteller Mariam Almarsumi.

22-åringen fra storbyen Bagdad fikk tilbud om å velge hvor hun ville dra når det ble klart at hun må flytte fra Meråker. Hun valgte Sarpsborg fordi hun har bodd i området før, først to år på mottak i Moss, og etterpå tre år i Fredrikstad, der hun også kunne gå på videregående skole.

Men da mottaket i Fredrikstad ble stengt, gikk turen til Meråker. Nå går turen igjen tilbake til Østfold.

Kan velge

Mottaksleder Helene Skår ved Nustadbo asylmottak brukte torsdagen til å informere hv er enkelt av beboerne om at mottaket blir lagt ned. Samtidig snakket hun om hvilke alternativ som fins når det gjelder hvor det kan bli aktuelt å flytte.

Beboerne tar stort sett beskjeden med stoisk ro.

–De som bor her er vant til å måtte flytte. Vi prøver å skjerme dem som har fått opphold i Norge, og som er mest opptatt av å få være her til de vet hvor de får varig bosted. De som har fått avslag på søknaden, kan velge blant mottak med ledig kapasitet, sier hun.

Løsningsfokus

– Dere har beboere her som har flyttet mange ganger. Hvordan reagerer de?

–Vi har en familie som har flyttet ni ganger, og som nå må bryte opp på nytt. Flyktninger er veldig løsningsfokusert, men selvsagt er det en påkjenning å ikke kunne slå rot et sted. Noen av dem gir uttrykk for at de ønsker å komme til et mottak som er like bra som det her i Meråker, sier hun.

Alle kategorier

Nustadbo har alle kategorier flyktninger. Rundt halvparten av beboerne har fått opphold i Norge og venter bare på å få tildelt en kommune der de kan bosette seg fast. Andre har fått avslag og venter på å bli sendt tilbake til hjemlandet. På Nustadbo fins det også mennesker som har fått avslag, men som av ulike årsaker ikke kan returneres.

–Vi har alle kategorier blant de ni nasjonalitetene eller språkgruppene som bor på Nustadbo akkurat nå, sier Helen Skår.

Sykehjem

22-åringen Mariam Almarsumi ser fram til å flytte til Sarpsborg. Der har hun flere kjente enn hun har rukket å få i løpet av tre måneder i Meråker. Som voksen kvinne er det heller ikke bare stas å bo sammen med mamma og pappa, slik hun gjør nå.

–Jeg liker å jobbe på sykehjem. Kanskje kan jeg få meg praksisplass når jeg er ferdig med videregående skole, sier hun.