Det var over en kopp kaffe på Café Rampa ideen dukket opp. Det var Tor Haldberg som kom med ideen om å arrangere en festival med innslag av både politikk og kultur.

I løpet av ti år har Arbeiderfestivalen i Hommelvik blitt et arrangement «alle» har hørt om, og som det er viktig å ha deltatt i for toppene i Arbeiderpartiet, SV og fagbevegelsen.

Gir stedet identitet

Arbeiderfestivalen er med på å gi Hommelvik identitet og gjøre stedet kjent langt utenfor Malvik kommune. De første årene var festivalen sterkt knyttet til gamle «Folkets Hus», men har de siste par årene funnet seg godt til rette i det langt mer moderne Bruket kulturhus. Blant de mange som har gjestet Arbeiderfestivalen er nå avdøde stortingsrepresentant og kringastingssjef Einar Førde, far og sønn Torvald og Jens Stoltenberg, Reiulf Steen, tidligere LO-ledere Yngve Haagensen, Gerd Liv Valla, dagens LO-leder Gerd Kristiansen, Helene Bjørnøy, Trond Giske, SVs Audun Lysbakken og Snorre Valen, Julius Paltiel, forfatteren Edvard Hoem, sangerne Arja Saijomaa og Mikael Wiehe.

Det meste på plass

Arbeiderfestivalener et fem dager langt arrangement med litt politikk, mye kultur og ikke minst sosialt samvær. Årets festival er litt justert, men følger stort sett opplegget for tidligere festivaler.

– Selv har jeg vært med i 1. mai-komiteenog Arbeiderfestivalen i alle disse årene. Men i år er første gang jeg er leder for hovedkomiteen. Det er ikke vanskelig å få folk til å stille opp og gjøre en jobb for festivalen, men litt vanskeligere å få noen til å ta på seg lederjobben, sier Ranveig Fosmo Holden, som har det aller meste på plass til årets arrangementer.

Mer lokalkultur

Gjennom årene har flere kjente kulturpersoner vært innom Hommelvik i løpet av festivalen. Men de siste årene er det lagt mindre vekt på innleide artister.

– Nå har vi det meste på plass, men jobber med noen detaljer før hele programmet er klart. Vi venter på bekreftelse på hovedtaleren 1. mai og vi jobber med et ungdomsarrangement vi gjerne vil ha med på årets festival.

– Kulturarrangementene med kjente artister har ikke gitt noe økonomisk overskudd. Derfor har vi valgt å kutte ut de store konsertene og åpne for mer lokale kulturkrefter, sier Ranveig Fosmo Holden.

Kvelden før dagen

– Noen endringer og justeringer på opplegget blir det gjerne. Men det er noen faste arrangement som er med hvert år. Åpningen i hagen ved Johan Nygaardsvolds museum, Revygalla, Kvelden før dagen og de faste arrangementene på selve 1. mai, med gudstjeneste, barnetog og demonstrasjonstoget på ettermiddagen. Vi gjentar den populære Pubquizen fra i fjor, og det blir kulturkafé i Bruket lørdag formiddag, sier Fosmo Holden.

– Gjennom festivalen ønsker vi å sette saker på dagsorden. Derfor er vi godt fornøyd med å ha fått ja til deltagelse i debatten fra alle politiske partier som stiller lister til stortingsvalget, sier hun.

Billettene ute for salg

Billettsalget til årets festival startet tidligere denne uka, og billetter til «Kvelden før dagen» kan kjøpes via e-billett, facebooksiden til Bruket kulturhus eller på servicetorget på rådhuset i Hommelvik.