Bakeren på G. Johnsen utnytter at han er vant til å stå opp tidlig om morgenen.

På Funnsjøen

På hverdagene drar han på fisketur etter endt arbeidsdag etter klokka ett om dagen. Og i helgene står han opp til vanlig tid klokka fire og får med seg morrasbettet. Morken har gitt oss noen tips for de som skal prøve fiskelykken i påska. I helga var han og faste fiskekompiser på Funnsjøen i Meråker.

Her kan du også lese isvarsel for Trøndelag

Ei lita bjelle på fiskestanga kan være et godt hjelpemiddel.

– I helga var det dårlig. Vi fikk bare ei røye på fredag. Det var alt, forteller han. Selv de mes ihuga ekspertene kan feile og i helga var fisken tydeligvis ikke i bettet.

For Morken har mange timer på isen på jakt etter isfiskefantastens favorittfisk - røya.

Morken forteller at så fort isen er sikker, så er han der med isfiskestikka.

– I år så ble det først i januar nede i lavlandet. Da startet jeg opp på Hoklingen i Åsen. Jeg var en veldig ivrig isfisker da jeg bodde sørafor, og tok opp dette for fire år siden, sier Morken.

– Og du jakter etter storfisken?

– Nei, det blir veldig mye småfisk. Jeg fisker ikke for maten sin del, men den fisken som er stor nok, havner i stekepanna.

Fisker røye

Han har konsentret fisket etter røye på tre plasser. Hoklingen i Åsen, Sonvatna og Funnsjøen i Meråker. I år er sesongen over på Hoklingen på grunn av usikker is.

– Det artigste er å være på tur, men det er artigere når det napper. Vi fisker hovedsakelig etter røye. Ørret er bare en bifangst. Jeg setter gjerne ut flere snører, men fisker aktivt med ett av dem.

Lokkelys

Han forteller at lokkelys bestandig henger ovenfor agnet.

– Lokkelys i ulike farger har vist seg å funke veldig godt. Gjerne sammen med en lokkeskje. Til agn bruker jeg maggot, både røde og hvite. Jeg setter på en «polkagris», det vil si to røde og to hvite.

– Når på døgnet er det beste fisket?

– Noen ganger er det bra på morran. Den roligste tiden er mellom elleve og tre på formiddagen. Etter da bruker det å ta seg opp igjen.

Familiefiske

Morken oppfordrer folk til å ta med barna.

– Dette er et fiske som er ypperlig til å ta med familiens minste på. Ta på godt med klær og godt fottøy, så kan det blir en artig opplevelse, sier han.

– Hva skal man tenke på når man kommer til et nytt vann?

– Hvis man ser bort fra å være sikker på at isen er sikker, så ser jeg etter gamle hull. Der har det som regel vært fiskere som er lokakjent før deg. Er det mange hull, da vet jeg at det er en fiskeplass. Er det blod rundt hullene er i alle fall sikker.

Stimfisk

– Er ikke fisken fisket opp der da?

– Nei, røya går i stim og blod er tegn på dette er et sted det er tatt fisk og at røya bruker å svømme innom her. Ellers kan det være lurt å snakke med lokale fiskere. De vet hvor fisken står i vannet.

– Hvordan er størrelsen på fisken du bruker å få ?

– I Hoklingen er de fra femti til fire hundre gram. På Funnsjøen er det noen små, men de fleste er mellom to og fem hekto. Vi har fått dem oppe i ni hekta. Der har fisken blitt veldig fin. På Sonvatna er de på samme størrelse som på Funnsjøen. Er de slik at man de går i panna uten hode er de fine, sier han.

Sette ut snører

For de som ikke har røye i vannet, anbefaler Morken å prøve ørreten ved bekkos eller på grunne områder ved land.

– Ørreten er mer stasjonær og det kan være lurt å sette ut flere snører. Det beste agnet for ørreten er mark, og det er ikke nødvendig med røyeblink, sier Per Ivar Morken.

Vær obs på isen påska

Bladet har sjekket med Robert Kulseth i Fjellrednigen hvordan det ligger an nå. Kulseth sier at islagte vann stort sett er trygge, men vær obs på at innløp og utløp til bekker kan være åpne.  Noen steder kan det forekomme en del overvann. I vinterferien målte Fjellredningen tykkelsen på isen på en rekke sjøer og vann, og da varierte den mellom 0,5 og 0,9 meter.

– Jeg vil tro at istykkelsen stort sett er den samme nå, sier Fjellredningens operative leder.

Det har snødd i fjellet det siste døgnet, og det meldes snø framover, så det er ikke sikkert det er så lett å se hvor det er åpent vann, advarer Kulseth.

Når røya er på bettet kan det fort bli mat til å fylle stekepanna. Foto: Privat