Det har blitt en tradisjon med påskekyllinger på Medbroen Gårdsbarnehage. De siste fire årene har de tatt med barna på å ruge frem påskekyllinger. I godt tid før påska legges egg i rugemaskinen som passes av barna. På avdelinga med fem- og seksåringer står kyllingburet med varmelampe. I buret er det ni kyllinger. De fleste er grå og brunspeklet, men en av dem er lyse gul. Og den er barnas favoritt.

Den søteste

– Den gule som er minst, er søtest, sier Emilie Øyan mens William Brandli holder den forsiktig. Resten er helt enig og viser frem den nye rugemaskina med motor som også vender eggene. For eggene måtte vendes mens de ble ruget. Barna forklarer at de har lagt mange egg i rugemaskina.

– Også har vi venta. Det tok litt mindre enn 21 dager, forteller Tuva Sofie Framnes.

– Var det lenge å vente?

– Ja, lite grann, men jeg så dem hakket seg ut av egget. Og det var en som satt fast litt. Jeg tror det var en mørk kylling med noen hvite fjær, sier Tuva.

Peter Rindal Fornes forteller at det er artig med kyllinger.

–De er ganske artige. De bare sitter og vipper litt rart med kroppen.

Gårdshøner

– Hva skal skje med kyllingene?

– De skal bli haner og høner.

– Skal dere ha dem på gården?

– Ja, alle hønene skal bli her. Men hanene blir plukket ut, sier Peter.

– Hva spiser de?

– De spiser sånn mosemat. Det er pellets som moses med mosedingsen, sier William.

– Mye?

– Ja, veldig mye, men den gule spiser ikke så mye.

Populært

Gårdsbestyrer Stian Kvam forteller at å ruge ut kyllinger har vært veldig svært for barna.

–Det er veldig populært. Spesielt når de begynte å klekke. Vi har ei rugemaskin og barna har sanket egg fra gårdens ni høner. I tillegg er det hentet inn tolv egg fra Arne Stene som driver med høner. Også har vi tatt med ett butikkegg, for at barna skal se hvordan det gikk.

Eggene blir gjennomlyst for å se om de er befruktet.

Ni kyllinger

– Ble det mange kyllinger?

–Vi fikk ni kyllinger av eggene fra Stene. Dette er en miks av perlehøns og dverghøns. Det ble ingen kyllinger fra våre egne egg, så det er ikke sikkert at vår egen hane virker, sier Kvam.

Han forteller at rugingen tar vanligvis 21 dager, men på gården kom de etter nitten dager.

–Ungene har vært med på hele prosessen. Alt fra å krysse av dagene på kalenderen, og sørget for at det nok er vann i rugemaskinen. De har også passet på at temperaturen er akkurat 37 grader, forteller gårdsbestyrer Stian Kvam.