Kuttene innebærer å fjerne fem lærerstillinger og la 2,9 årsverk i helsetjenestene stå ubesatte. Det er økte kostnader for ressurskrevende pasienter som gjør at rådmannen har lagt frem forslag til justeringer og kutt på totalt 10 millioner kroner i budsjettene for inneværende år.

Ikke god nok oversikt

– Det var 16. januar rådmannen varslet om en forventet ubalanse i budsjettet. Dette kommer fordi en ikke hadde god nok oversikt over kostnadsutviklingen innen helse og velferd da budsjettene ble utarbeidet på høsten året før. Forslagene til justeringer av budsjettene har vært drøftet i flere møter med ansatte og tillitsvalgte. De justeringene det er lagt opp til er 8,5 millioner kroner i redusert aktivitet, pluss en oppjustering av inntektene fra eiendomsskatten på 1,5 millioner kroner for å få et budsjett i balanse, forklarte rådmann Carl-Jakob Midttun under debatten i kommunestyret.

Størst kutt i skolen

Av de 8,5 millionene som skal kuttes på årets budsjett legges det opp til at virksomhet oppvekst og kultur tar de største kuttene på 4 millioner kroner.

I saksfremstillingen skriver rådmannen at en vil redusere inntil fem lærerstillinger med virkning fra 1. august, noe som gir en effekt på 1,5 millioner kroner i år. På årsbasis vil færre lærerstillinger redusere kostnadene med 2,8 millioner kroner. De øremerkede midlene kommunen har fått for å styrke lærertettheten for de yngste elevene, på 1.–4. trinn vil være skjermet for kutt. Noe som betyr at kuttvedtaket vil gi færre lærere for elevene på 5.–10. trinn. Et generelt kutt på 1,1 millioner kroner i 2017-budsjettet skal fordeles på alle skolene.

Virksomhetene innen helse og velferd har fått et innsparingskrav på 2,8 millioner, noe som betyr at stillinger tilsvarende 2,9 årsverk blir stående ubesatte inntil videre. Avdelingene pålegges dessuten effektiviseringstiltak som skal redusere kostnadene med cirka 200 tusen kroner per år.

Kortere åpningstid

Rådmannen foreslo å redusere åpningstidene i barnehagene med 15 minutter per dag. Det skulle gi vel en halv million kroner i reduserte kostnader inneværende år og vel en million i helårseffekt.

På vegne av de rødgrønne partiene foreslo Ketil Sivertsen at eventuelle endringer i åpningstidene skal drøftes med FAU for å tilpasse endringene best mulig til foreldrenes behov. Det forslaget ble enstemmig vedtatt av kommunestyret.

Nei til konkurranse

Høyre og FrP foreslo i kommunestyret sitt alternative budsjett, med konkurranseutsetting av kommunale hjemmetjenester. Noe som ifølge de to partiene kan ha potensial for reduserte kostnader på inntil 18 millioner per år.

– Det er ikke realistisk å anta at en kan spare 18 millioner på å konkurranseutsette hjemmetjenestene. I det regnestykket er det ikke tatt med utgiftene til å gjennomføre en konkurranseutsetting, og det vil også skape usikkerhet og utrygghet blant ansatte og brukere, mente Rakel S. Trondal (SV).

– Venstre er for konkurranseutsetting, men for å få nytte av å konkurranseutsette kommunale tjenester kreves det tidkrevende og omfattende anbud jeg ikke tror vi kan få effekt av i 2017, mente Torgeir Anda (V).

– Jeg er ikke uenig i at tjenester kan konkurranseutsettes, men ser ikke at det er realistisk for å få 2017-budsjettet i balanse, sa Per Walseth (PP), som stilte spørsmål om det ikke vil være mulig å dekke inn merforbruket i år med overskuddet fra 2016. Det er forventet at regnskapet for 2016 vil gi et overskudd på i overkant av 40 millioner kroner.

– Kommunestyret får regnskapet for 2016 til behandling og vedtak i juni. Så lenge regnskapet for 2016 ikke er vedtatt vil det ikke være klokt å disponere et overskudd for å balansere årets budsjett, svarte rådmann Carl-Jakob Midttun før kommunestyret vedtok kuttforslagene hans med 23 (Ap, SV, Sp, MDG, V, PP, KrF, FM mot 8 (H, FrP) stemmer.