I mars mistet Ingri Værnes Herjuaune (69) mannen sin.

Hun er overveldet over hjelpen hun fikk fra Malvik kommune i tida før han døde.

– Helt fantastisk. Det kunne ikke ha vært bedre, skryter hun.

Sjelden

Den 69 år gamle kvinnen møter lokalavisa i hjemmet på Saksvik. På bordet i stua står to bilder av ektemannen Arne. Den spreke og livsglade malvikingen fikk for en tid tilbake påvist blodkreft. Våren 2016 ble han satt på en cellegiftkur, men reagerte negativt på behandlinga. Nærmere undersøkelser rett før jul i fjor avdekket en svært sjelden bivirkning. Arnes immunforsvar ble svekket og et virus angrep nervebanene.

– Legene hadde hørt om to lignende tilfeller i Skandinavia de siste årene, forteller Ingri Værnes Herjuaune.

Pleietrengende

Prognosene var dystre, og familien måtte forberede seg på at Arne kom til å dø av sykdommen.

– Det fantes ingen behandling, men legene kunne ikke si hvor lenge han hadde igjen, forteller hun.

Tirsdag 21. mars 2017 sovnet Arne Herjuaune stille inn i sin egen seng. Han og de pårørende fikk oppfylt ønsket sitt. Arne fikk dø hjemme. Norge er det landet i Europa der færrest dør hjemme. Ifølge Helsedirektoratet dør bare 15 prosent i sitt eget hjem.

Fryktet sykehjem

Sykdommen gjorde Arne pleietrengende, og familien fryktet at han ville bli plassert på sykehjem.

– Det hadde vi ikke lyst til. Planen min var å stelle ham selv så lenge jeg klarte det, men legen oppfordret meg til å be om hjelp, forteller Ingri Værnes Herjuaune.

Formidabel innsats

Det har hun ikke angret på. Malvik kommune har ifølge 69-åringen opptrådt forbilledlig underveis. Fastlege og hjemmesykepleie har lagt ned en formidabel innsats for ektemannen og de pårørende.

– Hjemmesykepleien begynte med en person, men på slutten kom de to stykker og var her på det meste fire ganger om dagen. I samarbeid med lindrende avdeling ved St. Olavs Hospital stilte de opp og ga omsorg til alle, forteller Herjuaune.

Sjeleglad

Malvikkvinnen jobbet som hjelpepleier før hun ble pensjonist og har mange års erfaring fra helsesektoren. Herjuaune mener det slettes ikke er noen selvfølge at brukerne får slik behandling.

– En får ikke sånn oppfølging i alle kommuner, det skal være sikkert. Vi er sjeleglade for at vi bor i Malvik, sier Ingri Værnes Herjuaune.

Pliktig

Kommunalsjef Tone Østvang sier det varmer å motta rosen fra 69-åringen.

- Vi setter naturligvis stor pris på det. Det er slik vi ønsker at det skal være. Noen ganger lykkes vi, mens andre ganger kommer vi kanskje ikke i mål, sier hun. Østvang opplyser at Malvik kommune gir hjemmebasert hjelp til flere hundre brukere og at fokuset på brukermedvirkning er stort.

– Vi er pliktige til å lytte til personene som mottar omsorg og deres pårørende. Det skal være retningsgivende for hvordan vi jobber, sier Tone Østvang.

Kommunalsjef Tone Østvang sier fokuset på brukermedvirkning er stort i kommunen. Foto: Richard Bakken