- Det er et fantastisk funn. Dette er Norges største depotfunn av bronsegjenstanden. Det er spesielt å tenke på at noen har gravd det ned med vilje, og fram til nå i helga er det ingen som har sett det på 2500-3000 år. Det er veldig morsomt, sier kommunikasjonsleder ved Vitenskapsmuseet Tove Eivindsen til Bladet.

Funnet i Hegra

Denne helga gjorde arkeologer det hittil største depotfunnet fra bronsealderen med bronsegjenstander noen gang i Norge. Funnet ble gjort i Hegra i Stjørdal, på et sted som har vært holdt hemmelig helt siden de første funne ble gjort der i januar i år.

Tirsdag vil Vitenskapsmuseet presentere det de kaller for et sensasjonsfunn.

-Det svært spesielle med funnet er de mange øksene, i alt 24. Det er aldri funnet så mange økser i samme depot før i Norge. Dette er også sjeldent i skandinavisk sammenheng, skriver museet i pressemeldingen.

Stjørdalinger gjorde funn i januar

Det var brødrene Jørgen og Joakim Korstad som gjorde et større funn med metalldetektorer i januar.  Riksantikvaren bevilget i etterkant midler til å få gjennomsøkt området. Korstad-brødrene fant i januar et spesielt rikt funn: 9 økser, 1 spydspiss, en støpetapp, og fragment av mulig bronselur.

Les også: Det var som et sjokk da jeg fikk se gjenstandene

I helga ble det funnet ytterligere 15 økser, et mulig knivblad, nok et fragent av mulig bronselur og divere fragmenter, skriver Adressa, som omtalte saken først.

Gjenstandene dateres til yngre bronsealder, ca 1100-500 f.Kr og funnet er så ferskt at arkeologene ikke har rukket å fotografere gjenstandene, ifølge Eivindsen ved Vitenskapsmuseet.

Ble sendt rett til konservering

- Vi skulle gjerne ha hatt en plass på Stjørdal og vist fram funnene, men de ble sendt rett til museet og konservering, sier Eivindsen.

Hun berømmer samarbeidet som har funnet sted i forkant av funnene:

-Dette hadde ikke vært mulig uten et samarbeid mellom mange, riksantikvaren, Nord-Trøndelag fylkeskommune, vitenskapsmuseet og de private med detektorer, sier Eivindsen til Bladet.

Arkeologene Merete Moe Henriksen og Eirik Solheim var med på utgravingen. I tillegg bisto brødreparet Joakim og Jørgen Korstad samt fire andre personer med metalldetektorer i søket.

.