- Vi i Meråker kan godt overta rollen som vertskommune hvis den er en for stor byrde for Stjørdal. Det samme kan sikkert Selbu, mener Venstres Egil Haugbjørg.

Samarbeidet i Værnesregionen skranter,  stjørdalsordfører Ivar Vigdenes truer med å trekke Stjørdal ut av regionsamarbeidet, og politikerne i Meråker er provosert.

Les også: Vigdenes truer med å bryte Værnessamarbeidet.

Snakker tydelig

Irritasjonen kom tydelig til overflaten da Meråker kommunestyre mandag kveld diskuterte reviderte budsjett for enhetene i Værnesregionen. I et enstemmig vedtak sier kommunestyret at det for framtiden ikke blir akseptert at kommuner som er med i samarbeidet i Værnesregionen, på egen hånd vedtar endringer i godkjente budsjett for enhetene i regionsamarbeidet.

- Det er viktig at vi gir tydelig tilbakemelding på hva vi vil, sa Kjersti Kjenes (Bygdelista) i kommunestyret.

Bryter ut?

Bakgrunnen for krangelen er dette:

Etter en grundig prosess hadde de ulike enhetene i Værnesregionen fått godkjent budsjettene sine for 2017. Men i ettertid vedtar regionens "storebror" Stjørdal å redusere sin andel.

Samtidig har ordfører Ivar Vigdenes antydet muligheten for at Stjørdal kan bryte samarbeidet, blant annet innenfor barnevern og PPT. Han mener styringen i Værnesregionen er for uklar, og han mener at belastningen for Stjørdal som vertskommune er for stor.

Haltende samarbeid

Også Meråker kommunestyre mener at samarbeidsformen halter.

- Vi er nødt til å ta grep. Men det er ikke riktig at én part, som behersker media, beskriver situasjonen ut fra sin synsvinkel og egenhendig reduserer Stjørdal kommunes andel etter at regionen har godkjent budsjettene. Dette kan ikke Ivar Vigdenes bestemme alene! tordnet Egil Haugbjørg (V) i kommunestyret.

Les også: Redd Vigdenes blir altfor egenrådig

Uakseptabelt

- En ordfører kan ikke overprøve vedtak gjort i regionen. Men et kommunestyre kan gjøre det. I Værnesregionen har vi en styringsform som gjør at vi ikke kan unngå det, sa Kjersti Kjenes fra Bygdelista.

Diskusjonen endte med et enstemmig vedtak der Meråker kommunestyre gir klart uttrykk for at det for ettertiden ikke er akseptabelt at én kommune i regionsamarbeidet på egen hånd vedtar endringer i godkjente budsjett for driftsenhetene i Værnesregionen - ihvertfall ikke hvis det får konsekvenser for det totale tjenestetilbudet i regionen.