Går det som de to stjørdalspolitikerne håper, kan byggingen av nye gang- og sykkelveger i Lånke komme i gang om to år.

Ordføreren legger forslaget på bordet når formannskapet i Stjørdal kommer sammen til ekstramøte om fylkesvegplanen torsdag. Da skal Stjørdalspolitikerne uttale seg om hva de mener bør bygges først og sist av nye vegprosjekter når de to trøndelagsfylkene slås sammen til ett neste år.

Langs 705

Vigdenes og Sandvik foreslår at Stjørdal kommune forskutterer to gang- og sykkelvegstrekninger langs Selbuvegen fylkesveg 705 gjennom Lånke:

3,3 kilometer fra boligområdet Bjørgmyran i Lånke til Frigården. Og litt over en kilometer fra boligområdet Elvarli i Elvran til Elvran skole.

Ordfører og varaordfører regner med å ta igjen noen av kostnadene med utbyggingsavtaler. Det gjelder spesielt strekningen mellom Bjørgmyra og Frigården.

– 705 gjennom Lånke er den sterkest trafikkerte fylkesvegen i hele Nord-Trøndelag. Her går det mye tungtrafikk. Trafikksikkerheten er helt på kanten, sier ordfører Ivar Vigdenes.

På forskudd

Han har hatt samtaler med fylkesråden for samferdsel i Nord-Trøndelag om hvilke muligheter Stjørdal kommune kan ha for å komme i gang med utbyggingen av gang- og sykkelveger langs 705.

– Fylkesråden åpner for at vi kan komme i gang og forskuttere noen strekninger. Det er en mulighet som Stjørdal bør gripe, mener ordfører Ivar Vigdenes.

Nå vil ordfører og varaordfører ha de andre stjørdalspolitikerne med på forskutteringsløsningene.

– Handler vi nå, er det gode muligheter til at vi får til gang- og sykkelvegprosjektene i Lånke, sier varaordfører Ole Hermod Sandvik.

Starter planlegging

Statens Vegvesen har allerede varslet at de nå setter i gang planleggingen av gang- og sykkelvegen mellom Bjørgmyran og Frigården. Reguleringsarbeidet er ventet å ta et års tid. Vigdenes og Sandvik foreslår at Stjørdal starter planleggingen og setter i gang reguleringen av gang- og sykkelvegstrekningen mellom Elvran skole og boligfeltet Elvarli.

Vigdenes og Sandvik peker på at Stjørdal kommune ønsker å legge til rette for flere næringsetableringer på Frigården-området i Lånke. Gang- og sykkelvegen langs fylkesveg 705 er en viktig forutsetning.

Planen til ordfører og varaordfører er å finansiere deler av kommunen sin andel av finansieringen med utbyggingsavtaler når det selges næringstomer på Frigården.

Elvarli først

At de foreslår strekningen mellom Elvran skole og Elvarli foran strekningen mellom Sætnan og Elvran skole, henger sammen med at det er flere byggeklare tomter ved Elvarli. Også her er boligbyggingen avhengig av gang- og sykkelveg.

– Vi er nødt til å prioritere. Da tror vi det er fornuftig å velge Elvarli først og Sætnan i andre runde, tror ordfører Ivar Vigdenes.

Denne rekkefølgen vil også gi kommunen tid til å vurdere og planlegge boligfelt for eksempel på Brandåsen mellom Sætnan og Elvran skole. Boligbygging som skaper mer trafikk langs fylkesveg 705, er nemlig avhengig av gang- og sykkelveg.

Finner penger

– Hvordan finner dere penger til å forskuttere gang- og sykkelvegutbyggingen?

– Tallene er ikke eksakt beregnet. Jeg vil tro at vi trenger til sammen rundt 50 millioner kroner til begge gang- og sykkelvegene. For kommunen sin del handler det om å bekoste renteutgiftene inntil vi får inn penger via utbyggingsavtaler og refusjoner fra fylket, mener Vigdenes.

Renteutgiftene kan beløpe seg til rundt en million kroner i året.

– Det er utgifter som vi skal klare, konkluderer stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.