Fengselsstraffen henger sammen med at beløpet som NAV ble lurt for, var betydelig. NAV har beregnet at stjørdalskvinnen har fått utbetalt til sammen over 156.000 kroner som hun ikke hadde rett på.

Rettspraksis har satt grensa for ubetinget fengsel ved svindel for summer som tilsvarer ett grunnbeløp i folketrygden. Grunnbeløpet er nå på litt over 92.000 kroner. Beløpet justeres hvert år.

Erkjente straffskyld

Kvinnen som er i begynnelsen av femtiåra, møtte i tingretten forleden siktet for grovt bedrageri og for å ha gitt falsk forklaring til offentlig myndighet. Hun innrømmet alt og erkjente straffskyld. Kvinnen vedgikk at hun hadde krevd dagpenger for perioder der hun likevel hadde deltidsjobb.

I domspremissene peker tingretten på at sterke allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende når straffen skal utmåles. Retten peker på at kvinnen har meldt inn uriktig antall timer til NAV over et langt tidsrom. Derfor blir beløpet som er feil utbetalt, høyt.

Tingretten legger også vekt på at stjørdalskvinnen er dømt for trygdebedrageri også tidligere.

Normalt burde fengselsstraffen ligge rundt 75 dager, konkluderte tingretten. Kvinnen får likevel «rabatt» fordi hun har tilstått og bidratt til å gjøre behandlingen i domstolen enklere. Derfor ble fengselsstraffen satt til 50 dager.

Kvinnen tok betenkningstid da dommen ble lest opp for henne.