Eiendomsskattekontoret i Meråker har fått 257 henvendelser om eiendomsskatt etter at skattesedlene er sendt ut. Det er færre enn det andre kommuner har opplevd når de har innført eiendomsskatt.

- Dette tallet utgjør rundt ni prosent av de utsendte skattesedlene. Andre kommuner som har innført eiendomsskatt, sier at man må regne med henvendelser, spørsmål eller klager i forbindelser med 10-15 prosent av de utsendte skattesedlene, opplyste rådmann Henrik Vinje da han denne uken orienterte Meråker kommunestyre om eiendomsskatt.

Horrible utslag

Temaet engasjerer, både hos den jevne meråkerbygg og hos politikerne i kommunestyret. Det haglet med spørsmål, kommentarer og kritikk i kjølvannet av rådmannens orientering. Enkelte mener at takseringen i en del tilfelle har fått helt horrible utslag, som når en eiendom i elendig forfatning blir satt til en antatt omsetningsverdi på en million kroner.

Tilfeldig

Andre hevdet at takseringen virker veldig tilfeldig, atter andre syns at en sjablongverdi på 11.000 kroner kvadratmeteren for en enebolig er altfor høyt - og noen hevder også at det i brevet som er sendt ut til den enkelte skattyter, ikke er oppgitt noen konkret klagefrist.

Kommunestyrets medlemmer liker så avgjort ikke at de blir gjort til skyteskive for det som en del mener er urimelig, urettferdig eller direkte feil.

Uten ansvar

Rådmann Henrik Vinje fastslår følgende:

- Det er ikke kommunestyret som skal stå til rette for takseringen og de verdiene som er satt. Det er sakkyndig nemnd som har ansvaret for å gjennomføre takseringen, og det er også de som den jobben som er gjort, sa rådmannen til kommunestyrets medlemmer.

Han understreker også at kvadratmeterprisene som blir brukt som sjablongverdier i forbindelse med takseringen, bare er én av fem faktorer på påvirker sluttresultatet.

Åpenbare feil

- Derfor ender den endelige taksten gjerne med en langt lavere kvadratmeterpris godt under utgangspunktet. Så er det gjort noen åpenbare feil underveis. Men disse tar vi tak i og retter opp. Enkle ting, som at det for eksempel kan være tastet inn feil tall, retter vi opp uten videre. Andre klager går til sakkyndig nemnd, opplyste rådmannen i kommunestyret.

Han understreker også at det ikke er mulig å oppnå millimeterrettferdighet i forbindelse med takseringen som ligger til grunn for å skrive ut eiendomsskatt.

- Det er heller ikke meningen, sa rådmannen i kommunestyret.