– Det er en veldig sjelden forgiftning, og vi har ikke hatt dyr her ved klinikken tidligere som er forgiftet på denne måten. Det er svært alvorlig, sier Hilde Landfald.

Hun er veterinær ved Anicura Stjørdal Dyreklinikk. Forgiftningen hun snakker om heter methemoglobinemi. Sist mandag kom en fortvilt hundeeier til klinikken med to hunder som var blitt akutt syke.

Disse to hundene ble forgiftet i Stjørdal denne uka. Den ene er død, mens den andre er alvorlig syk. Foto: Privat

Pusteproblemer

Eieren hadde vært hjemme sammen med hundene, men var borte en times tid på ettermiddagen. Da vedkommende kom hjem, hadde begge blålige slimhinner i munnen.

– Hundene lå på siden og hadde pusteproblemer. Vi la dem på intravenøs væske og tok prøver. Blodet vi fikk ut var sjokoladebrunt, forteller Landfald.

Livet til den ene hunden sto ikke til å redde. Den ble avlivet mandag kveld. Den andre hunden er fortsatt alvorlig syk.

– Den ligger i oksygenbur. Vi vet ikke hvordan det kommer til å gå, sier Landfald.

Methemoglobinemi fungerer slik at et giftstoff tar plassen til oksygenet i blodet. Forgiftningen kan stamme fra paracetamol eller annen type smertestillende, eller nitratgjødsel.

– Det er kjent at man ikke skal gi vanlig smertestillende til dyr. Eieren har ikke kjennskap til at de to hundene har hatt kontakt med noen av disse midlene, sier Hilde Landfald.

Obduksjon

Årsaken til forgiftningen til de to små hundene er ukjent.

– De har mest sannsynlig fått i seg noe denne mandagen. Hundene hadde løpt i hagen tidligere på dagen, før de akutt ble syke på ettermiddagen. De hadde samme symptomer. Det gjør det vanskelig å behandle når vi ikke vet hva de har fått i seg, forteller veterinær Landfald.

Hunden som ble avlivet er sendt til obduksjon i Oslo. Dyreklinikken i Stjørdal forventer svar om ei uke eller to.

– Begge hundene er bitte små, under to kilo. Det gjør dem mer utsatt, sier Landfald.

Bladet har vært i kontakt med hundeeieren, men vedkommende ønsker ikke å stille opp til intervju i avisa. Eieren godtok at Hilde Landfald kunne uttale seg. Hundene hadde tilhold i området ved Øverlands gate i Stjørdal sentrum.

–Det er helt forferdelig. Det var et sjokk for eieren å finne hundene i den tilstanden, spesielt ettersom den ene nå er død. Rett og slett trist. Eieren sitter igjen med mange spørsmål, sier Hilde Landfald.

Pass på

Hun ber alle hundeeiere være oppmerksomme på hva dyrene får i seg.

– Vi ser ofte hunder nå på våren som finner ting som ligger i grøftekanten, ofte bedervede matrester som kan gi oppkast og diaré, opplyser Landfald.

– Hvilke andre ting må man passe på?

– De vanligste forgiftningene skjer ved mørk sjokolade. Det må man ikke gi til hundene, og det er ikke mye som skal til. Druer og løk er heller ikke bra.