Det har blitt vanskeligere for folk å få lån. Også lokale banker melder at de nye reglene har gjort at flere får avslag på lån.

Finansrådgiver Per Joar Spjøtvoll i DNB, Stjørdal, sier at de ser at en tendens til at noen flere av dem som tidligere ville fått innvilget lån, nå får avslag.

–Det gjelder oftest de som kommer i konflikt med regelen om at de ikke kan ha gjeldsgrad større enn 5 ganger brutto inntekt, sier Spjøtvoll.

–Flere av disse får nå nei eller tilbud om lavere lånebeløp. Når det gjelder unge kunder som skal inn på boligmarkedet har vi fortsatt muligheten til å være litt fleksible, sier Spjøtvoll.

Nye regler

Skjerpingen av kravene for boliglån har ført til flere avslag på lånesøknader. Handelsbanken-sjef Dag Tjernsmo mener effekten har vært større enn ventet.

Ifølge Dagens Næringsliv begynner kravene, som ble innført ved årsskiftet, å vises i bankenes resultater. Handelsbanken økte utlånene med bare 0,6 prosent i første kvartal.

– Summen av de nye kravene slår nok sterkere inn enn det man trodde da de ble innført. Vi må si nei til flere søknader, sier Tjernsmo til NTB.

Det er spesielt regelen om at man ikke kan låne mer enn fem ganger egen inntekt som fører til nye avslag.

– Et typisk eksempel er et nyutdannet par som kanskje har egenkapitalen som trengs, men som likevel ikke kan få lån fordi de tjener for lite, sier han.

Høyere utlånsaktivitet

Banskjef Arne-Martin Laukvik i Hegra sparebank, sier at skjerping av kravene for boliglån har ført til flere avslag også i Hegra sparebank.

– Høyere utlånsaktivitet enn tidligere har likevel gitt en utlånsvekst til privatmarkedet på 2,3 prosent i første kvartal. Den nye regelen om fem ganger brutto inntekt er nok den skjerpingen som har gitt flest avslag hos oss, sier han.

Banksjef i Sparebank1SMN, Lill Bente Totland, sier at de hadde en nedgang på cirka 10 prosent lavere vekst første kvartal i år sammenlignet med fjoråret.

–Noe av dette skriver seg nok fra skjerpede krav fra Finanstilsynet. Mindre økning i utlån til eksisterende kunder veies heldigvis stort sett opp med tilvekst av nye kunder, sier Totland.

–Vi hadde i 2016 en vekst totalt på privatmarkedet med over 10 prosent, noe som er godt over markedsveksten i fjor, og vi ligger fremdeles i samme gode veksttakt i år. Samtidig med en liten nedgang på volum, har vi en økning i antall lån i 1. kvartal 2017 mot 1. kvartal i 2016. Det vil si at flere har fått lån hos oss, men med mindre snittbeløp enn tidligere.

– En sunn justering

– Man vil raskt treffe «taket» på gjeldsgrad på 5 ganger inntekten, hvis man skal kjøpe dyr bolig, eller bolig nummer to for utleie, sier Lill Bente Mæhla, banksjef i Sparebank1SMN. Foto: Jan Erik Sundøy

Hun forklarer at dette har sin årsak i at innstramning i regelverket først og fremst påvirker boligkjøpere på dyre boliger, og utleieboliger.

– Man vil raskt treffe «taket» på gjeldsgrad på 5 ganger inntekten, hvis man skal kjøpe dyr bolig, eller bolig nummer to for utleie. Dermed blir det mindre «høye» boliglån på den enkelte bankkunde.

Totland sier at hun for øvrig mener at boligmarkedet har godt av en justering.

– De siste årene har det blitt flere og flere som har kjøpt utleieboliger og dermed vært med på å presse boligprisene oppover, så foreløpig anser jeg dette som en sunn regulering. Nå tror jeg også at Stjørdalsregionen er den som ikke rammes hardest, og det er fremdeles mulig for nyutdannede å forsvare et boligkjøp eller boligpris her i området, gitt oppspart egenkapital eller kausjon fra foreldre, sier Totland.

Strammet inn kredittpraksisen

En rekke banker har signalisert at de nye reglene for boliglån har ført til at flere får avslag på lånesøknadene. Utviklingen gjenspeiles i Norges Banks utlånsundersøkelse for første kvartal. Den viser at bankene strammet inn kredittpraksisen overfor husholdningene. Innstrammingen var som varslet i 4. kvartal og forklares med endringene i boliglånsforskriften.

Nesten alle de ni bankene som er med i undersøkelsen begrunnet innstrammingene med dette, ifølge E24.

Husholdningenes og de ikke-finansielle foretakenes etterspørsel etter lån var uendret i 1. kvartal. Utlånsrentene og utlånsmarginene økte, både for husholdninger og ikke-finansielle foretak.

Forskriften, som trådte i kraft fra nyttår, innebærer at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt, mens kjøpere av sekundærbolig i Oslo må ha 40 prosent egenkapital for å få lån. I resten av landet blir kravet om 15 prosent videreført, skriver NTB.