Stjørdalspolitikerne vil ikke gjøre noe med gummikulene som flommer ut av kunstgressbanene i Stjørdal.

SV's Anja Ristad synes det er veldig trist at det store flertallet av stjørdalspolitikerne ikke ønsker å ta tak i saken.

Ble avvist

Forslaget fra SV og Miljøpartiet oppnådde bare to stemmer i kommunestyret torsdag kveld.

– Jeg tror det er mest fornuftig at vi venter på nye nasjonale retningslinjer for gummigranulat på kunstgressbaner, sier ordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Gummigranulatet som brukes på kunstgressbanene, består av oppkvernede gamle bildekk.

Hun tok opp forurensingen og helsefaren som bruken av gummigranulat på kunstgressbaner kan representere, i en interpellasjon i kommunestyret på vegne av SV og Miljøpartiet.

Ubegrunnet frykt

LES OGSÅ: Sprer ubegrunnet frykt

Under diskusjonen etterpå ga Ann Inger Leirtrø fra Arbeiderpartiet spørsmålet fra Ristad hard medfart. SV, Miljøpartiet og media skaper ubegrunnet frykt omkring kunstgressbanene, mener Leirtrø.

Hun gir uttrykk for at hun er adskillig mer bekymret for den helsefaren som inaktivitet blant barn og ungdom skaper, enn en mulig helsefare fra kunstgressbanene.

Leirtrø mener kunstgressbanene i Stjørdal er et stort pluss både for helsetilstand og nærmiljø. Hun har liten sans for SV's og Miljøpartiets forsøk på å trekke kunstgressbanenes legitimitet i tvil.

Leirtrø pekte også på kunstgressbanen i Lånke som hun kjenner godt til.

– Idrettslaget har en handlingsplan for hvordan gummigranulat skal håndteres og følger opp denne. Idrettslaget har hele tida hatt en bevisst holdning til gummigranulat som kommer utenfor banen, skal samles opp, renses og legges tilbake for å hindre utspill, sier Ann Inger Leirtrø.

Vil vente

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes ville ikke avvise forurensingsfaren som bruk av gummigranulat kan føre til. Han peker på at myndighetene nå er i ferd med å utarbeide retningslinjer for bruk av gummigranulat. Disse retningslinjene blir gjort gjeldende for alle kunstgressbaner i Norge.

Vigdenes ser det som lite hensiktsmessig at Stjørdal kommune setter i gang på egen hånd.

–Når de nye nasjonale retningslinjene kommer, vil Stjørdal selvsagt følge dem opp, sier Vigdenes.

LES OGSÅ: Disse kulene kan være helsefarlige

17 anlegg

Før diskusjonen i kommunestyret redegjorde enhetsleder Arild Moen fra etat teknisk drift om bruken av gunmmigranulat i Stjørdal. Her brukes granulatet på ni kunstgressbaner og åtte nærmiljøanlegg.

På Øverlands Minde som kommunen har ansvar for, er det brukt åtte tonn gummigranulat i løpet av 14 år.