Det er et par ting å tenke på før man legger avsted, sier Mads André Skulbørstad ved Bjørg's Trafikkskole i Stjørdal.

–Min erfaring er at mange tar for lett på det med lastsikring. Folk tenker ofte «Jeg skal bare…» eller «Den flytter ikke på seg læll». Bruk heller litt ekstra tid og spør seg selv: Vil jeg nødbremse med denne lasten? sier trafikklæreren.

Begrepene

–Det er to begrep vi må ha klart, når vi skal finne ut hvor mye vi kan trekke med bilen. Det er tillatt totalvekt og aktuell totalvekt, sier Skulbørstad.

–Tillatt totalvekt finner du i vognkortet til både bil og tilhenger. Denne forteller hvor mange kilo bil eller tilhenger maksimalt kan veie.

Aktuell vekt er den vekten bilen eller tilhengeren har der og da når du kjører den på vekta. Det vil si egenvekt pluss vekten av lasten.

Regler

Med førerkort klasse B så kan man kjøre et vogntog, dvs bil og tilhenger som til sammen maks kan ha en tillatt totalvekt 3500kg. Bilens tillatte totalvekt pluss tilhengerens tillatte totalvekt. Har du en bil med tillatt totalvekt på 2500kg, kan du ha en tilhenger med tillatt totalvekt på maks 1000kg.

Et eksempel:

En bil som vi ofte ser på norske veier er Audi Q5, den kan f.eks ha en tillatt totalvekt på 2310kg. Trekker man 2310 kg fra 3500 kg, så får vi at vi kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på 1190 kg.

En særregel er at man kan uansett trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på 750 kg.

– Hva med fart?

Fartsgrensen for tilhenger er 80 km/t. Har ikke tilhengeren bremser, men en aktuell vekt på 300 kg eller mer, så er fartsgrensen 60 km/t.

Med førerkortklasse B kode 96 økes grensen fra 3500 kg til 4250 kg. Det vil si at Audi Q5 eieren da kan trekke bilens tillatte totalvekt på 2310 kg fra 4250 kg, som gjør at han kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på 1940kg uavhengig om tilhengeren er tom eller ikke.

Med førerkortklasse BE blir grensen økt til 7000 kg. Tar man Audi Q5’ens tillatte totalvekt på 2310 kg og trekker denne fra 7000 kg, så får man at man kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på 4690 kg.

– Men merk at har du kjørt opp etter 19. januar 2013 kan du trekke en tilhenger med maks 3500 kg tillatt totalvekt, sier Skulbørstad.

Setter grensen

– Har man klasse BE på førerkortet så vil det fort være bilen eller tilhenger som setter begrensningene og ikke førerkortet. Ser man i vognkortet til en personbil, så finner man at maksvekt på tilhenger med brems vil være mellom 1500 kg og 2500 kg. Tar vi en titt på tilhengere som står parkert rundt i boligområdene, så har disse ofte en tillatt totalvekt på rundt 1600kg, fortsetter han.

Utvide førerkortet

Løsningen for noen er å utvide førerkortet. Og dette er veien til førerkort klasse B kode 96 og BE:

– For å utvide førerkortet må du ha minimum to timer kurs i sikring av last, samt 5 kjøretimer hos en trafikkskole. Når dette er gjennomført kan du fornye førerkortet til B kode 96. Velger du å gjennomføre en praktisk prøve hos Statens Vegvesen, får du BE.

– Det vil si at man kan kjøre de obligatoriske timene hos en trafikkskole og fornye førerkortet til B kode 96. Finner man senere ut at man må ha førerkort klasse BE, er den kun en praktisk prøve som må bestås før man får BE på førerkortet, forklarer Skulbørstad

Du må ut med ca. 4500 kroner for B kode 96 og for BE er prsen ca. 6500.

–Konsekvensen av å bli stoppet uten gyldig førerkort vil fort være rundt 10 000 kr samt at man må sette igjen tilhengeren, sier Skulbørstad som anbefaler alle å sette seg inn i reglene.