Barnas egen miljøvernorganisasjon; Miljøagentene, inntoklørdag Midtsandtangen i anledning Strandryddedagen 2017; Norges størstekollektive ryddedugnad.

Mer enn forventet

Friluftsområdet som er driftet av Malvik kommune inneholdermer søppel enn hva man kan få inntrykk av ved første øyekast, stadfesterforeldrekontakt for Miljøagentene i Malvik; Silje Rodahl:

– Jeg er litt overrasket over hvor mye det er faktisk, fordet ser jo så ryddig og allright ut fra før av, men faktum er at det havner ibuskene når det blåser, så det er mer enn man tror. Jeg vil oppfordre allesammen til å passe på det som blåser bort når man er her og griller og koserseg,  sier Rodahl.

Kveiler med piggtråd

– Hva har dere funnet av søppel?

– Vi har funnet en del- kall det forbrukersøppel, somsjokoladepapir og sånn, og så har vi funnet en del gammelt rask, rustne tønnerog sånne ting som ikke er spesielt trivelig å komme borti. Og så har vi funnetet svært plastrør og noe som ser ut som en gammel tipp med noe filt som vi harfylt flere sekker med. Litt plastkanner, og også piggtråd faktisk. Vi harfunnet flere kveiler med piggtråd.

Russekort

– Hva tenker dere om mengde søppel dere har funnet?

– Kommunen har jo ordnet med fine systemer for å bli kvittsøpla, så det er ingen grunn til å kaste fra seg. Da vi kom hit var det fulltav rask fra en fest som har vært her, jeg tror det var russedåpen muligens, fordet lå russekort strødd og. Ungene var litt i harnisk over det, smiler hun. Forengasjementet blant barna er det ingenting å si på, konstaterer Rodahl:

Håper det varer ved

– De er rørende engasjerte. Det er helt fantastisk, og det erjo det som gjør det artig å drive med dette her. De får med seg så mye og dereflekterer. Dette er framtida, og de er så “på”. Jeg håper virkelig at detvarer ved, og at de husker dette når de selv kommer hit og skal ha russedåpeller andre ting, og at de ikke lar det se ut sånn som det gjorde da vi kom,sier Rodahl.

Strandryddedagen ble etablert i 2011 og er en nasjonal dugnadi regi av Hold Norge Rent. Flere tusen frivillige er sving, med mål om å ryddesine lokale strender fri for søppel hvert år på denne dagen.