– Det var på tide med et sykkelhotell i Stjørdal, og nå er det endelig på plass, sier regionleder i Bane NOR Eiendom, Tore Arntzen.

Sykkelhotellet ligger i stasjonsparken og tett inntil stasjonsbygningen. Det er plass til totalt 80 sykler i det 70 kvadratmeter store bygget. Prisen er på 1,7 millioner kroner, der Nord-Trøndelag fylkeskommune har bidratt med 300.000 kroner.

– Det er stadig flere som pendler med tog fra Stjørdal stasjon – både nordover og sørover. Det er viktig at stasjonen utvikles og at tilbudet utvides i takt med tiden. Det har etter hvert blitt så mange sykler at vi så et behov for å rydde i sykkelparkeringa, forteller Arntzen.

Dette er for øvrig det første sykkelhotellet nord for Mjøsa.

Saken fortsetter under bildet.

Sykkelhotellet ligger tett inntil stasjonsbygningen. Foto: Lars Sørnes

Trygt

Arbeidet med selve byggingen av hotellet har tatt tre måneder. Tirsdag formiddag kunne det tas i bruk for aller første gang. Tore Arntzen mener et sykkelhotell gir mange fordeler.

– Sykkelen står tryggere her enn ute, og den står skjermet for vær og vind, sier han.

Området er kameraovervåket. Arntzen anbefaler likevel at man låser sykkelen til stativet.

– Det står også en luftkompressor tilgjengelig inne i bygget, opplyser han.

For å få tilgang til sykkelhotellet må du registrere deg som bruker i en abonnementstjeneste. Du får et telefonnummer som du ringer for å åpne døra.

Saken fortsetter under bildet.

Man kan sette fra seg syklene i to etasjer. Syklene i øvre etasje løftes enkelt opp med hydraulikk. Foto: Lars Sørnes

– Naturlig steg

Rune Larsen, kommunestyremedlem for Høyre og leder av det kommunale trafikksikkerhetsutvalget i Stjørdal, fikk æren av å stå for selve åpningen. I stedet for å klippe snora, så tok han sykkelen i bruk.

– Dette er et naturlig steg videre i sykkelby-prosjektet. Stjørdal er jo en sykkelby. Å få flere over på sykkel er bra for miljøet og folkehelsa, sier Larsen.

Han tror dette vil motivere flere til å bruke sykkelen framfor bilen.

– Det blir 160 færre bilturer lokalt i og med at det er plass til 80 sykler. Mange har også opplevd at syklene har blitt stjålet i området ved stasjonen. Nå kan du sette den fra deg trygt, sier Rune Larsen, som legger til at infrastrukturen for syklister må utvikles videre i byen.

Saken fortsetter under bildet.

Vibeke Stav, leder for stasjonene på Nordlandsbanen i Bane NOR, skjærte opp kakestykker under åpningen. Foto: Lars Sørnes

Knutepunktutvikler

Regionleder Tore Arntzen forteller at Bane NOR har en viktig rolle som landets viktigste knutepunktutvikler.

– Vi har en ambisjon om å bidra til at flere reiser kollektivt. Det betyr i praksis at vi blant annet må legge til rette for at reisen kan gjøres så enkel og komfortabel som mulig. Og Stjørdal som by er et av landsdelens travleste knutepunkter, ikke minst med jernbanen og Stjørdal stasjon, sier han.

Kultursjef Jarle Førde tok en fanfare med sin etter hvert velkjente trompet under åpningen.

– Å få på plass et sykkelhotell er et tegn på at byen vår er i ferd med å urbanisere seg, sier han.

Stjørdal Pensjonistkor bidro også med sang og musikk i bygget, før kakespisingen kunne begynne.

– Det er jo så fin akustikk her at jeg er redd for at dette blir det nye kulturhuset, sier Tore Arntzen og ler.

Rune Larsen syklet over snora, som holdes av Tore Arntzen og Vibeke Stav. Foto: Lars Sørnes