- Litt tidlig å spå om været en ukes tid, men det ser ut til å bli bra vær for Trøndelag generelt, innleder statsmeteorolog Bente Wahl, med å si.

Bladet.no har vært i kontakt med Værvarslinga på Vestlandet for å få høre mest mulig om værutsiktene for de nærmeste dagene og 17. mai.

Dagene framover

- Både i morgen og torsdag kan det komme noen byger, men ikke så mange som i dag (tirsdag). Det blir en del sol, og temperaturene kryper sakte men sikkert oppover. Fredag lørdag og søndag ser det ganske bra ut oppe hos dere.  Jeg ser at Trondheim kommer gradestokken over 10 grader, og søndag skal det krype opp mot 15 - 16 grader, fortsetter Wahl.

Neste uke blir temperaturmessig mye bedre enn nå. Dagtemperaturen stiger dag for dag opp mot 15.

- Kanskje litt over også. Avhengig av hvor mye sol vi får. Mye bra vær i Trøndelag i uka som kommer og gradvis stigende temperaturer. Litt variabelt skydekke, sier Wahl.

Litt "usikkert"

Værprognosene blir mer usikre lengre framover, men det er en liten mulighet for regn den 17de, ser meteorologen.

- Det er nok en 50 prosents sjans, men det handler bare om noen millimeter ser det ut til. Det er ikke særlig stor sannsynlighet for nedbør over 10 mm, sier Wahl.

- Mest i ytre eller indre?

- Det er større sjans for nedbør i ytre strøk enn i indre.

Under normalen

- Mange er i stuss over været i Trøndelag for tida. I dag har det sluddet. Hva er det å for slags vær?

- Ja, det er helt normalt for mai i Trøndelag.  Men det er litt kjølig der. Det er nok det. Værnes har hatt 7 grader i dag, ser jeg. Det samme i Meråker. I Trondheim har det vært seks grader. Og det har vært minusgrader i natt mange steder.

Wahl ser på statistikken at maitemperaturen i Trøndelag så langt har ligget litt under normalen.

Den varmeste

- De 10 siste årene har det varmeste på 17. mai vært  24,7 grader. Det var 17. mai 2013. Kaldeste var det 7,4 grader, og det var i fjor, sier Bente Wahl. Hun har temperaturen for flere av de siste nasjonaldagene.

Siste fire år:

2013: 24,7

2014: 13,7

2015: 9,6

2016: 7,4

Middeltemperaturen de siste ti årene for datoen 17. mai i Trøndelag er 13 grader (utifra høyeste temperatur midt på dagen).

Kan bli opp mot 16

- Jeg tror det blir litt høyre enn det i år. God sjangs for 15 - 16 grader, kanskje høyere om vi får litt sol, sier Bente Wahl.

I forhold til frostnetter, og eventuell anskaffelse av sommerblomster.  Meråker ligger an til minusgrader natt til fredag, nevner Wahl.

- Men så begynner det å hjelpe på. Lørdag skal det være på pluss. Det er jo alltid et sjansespill med sommerblomster før 17. Fra lørdag skal det være på pluss,  men en kan jo bære litt inn og ut, tenker Bente Wahl.

Mai er lunefull, konstaterer #Meteorologene.