De politiske frontene gikk etter kjente skillelinjer. Den eneste overraskelsen var at Kristelig Folkeparti’s Annette Jensen stemte for å bevare grendeskolene i formannskapet torsdag ettermiddag.

Krevende sak

Om hun stemmer likedan under finaleslaget i kommunestyret neste uke, ville hun ikke si noe om i formannskapet i går.

- Dette er en krevende sak for Kristelig Folkeparti, sier Annette Jensen.

SP lover skole i Hegra

Senterpartiet prøvde å få de andre partiene med på å opprettholde grendeskolene og samtidig love å ta inn ny skole i Hegra ved første budsjettmulighet. Men flertallet bet ikke på.

Sju representanter stemte for rådmannens innstilling om å legge ned grendeskolene i Skjelstadmark, Forradal og Flora torsdag ettermiddag. Fire stemte for å bevare grendeskolene.

Høyres Ole Hermod Sandvik og Rune Larsen stemte for nedleggelse sammen med Joar Håve, Toril Sandvik, Jan Inge Kaspersen og Erling Weydahl fra Arbeiderpartiet. For nedleggelse stemte også Nelly Lian fra Fremskrittspartiet.

Senterpartiets Ivar Vigdenes og Erik Bjørgum stemte mot sammen med Annette Jensen fra Krf og SV’s Anja Ristad.

Demed er grendeskolenes skjebne behandlet i to politiske underutvalg i Stjørdal. Flertallet vil endre skolestrukturen og legge ned grendeskolene.

Avjørelsen blir tatt i kommunestyret torsdag 18. mai.

Verdispørsmål

- For Senterpartiet handler dette om et verdispørsmål, sier Erik Bjørgum.

Han mener Stjørdal kan være stolt av grendeskolene.

- De bidrar til å gjøre Stjørdal til en god kommune å bo i, sier han.

Bjørgum slår fast at skolen er en veldig viktig forutsetning for å skape vekst i hele Stjørdal. Han peker også på at spørreundersøkelsen som kommunen har utført, viser et flertall for å bevare grendeskolene blant foreldre i alle skolekretsene – både i bygdene og i sentrum.

- Senterpartiet tror foreldre vil det beste for sine barn, sier Erik Bjørgum.

Utsatt i 20 år

Arbeiderpartiets Joar Håve medgir at skolesaken ikke er enkel for partiet. Han mener likevel at politikerne er nødt til å se på helheten når kommunen skal styres.

NY skole i Hegra har stått på dagsorden siden 1996. Men det politiske flertallet som har makta i Stjørdal, har hele tida utsatt bygging av ny skole, mener Håve.

Det samme har skjedd med Halsen skole.

- Hegra skole ble tatt ut av budsjett og økonomiplan så sent som i 2016, sier Håve.

Skyves ut i tid

Det betyr at Halsen skole blir skjøvet enda lenger ut i tid. Nå er det helt i det blå når Hegra og Halsen kan bli bygget. Håve peker på at et forslag fra Ap om å sette i gang bygging av ny Hegra skole, ble nedstemt av ordførerens flertall så sent som i fjor.

- Arbeiderpartiet har foreslått å innføre eiendomsskatt på næringseiendommer for å få penger til å finansiere skoene. Men ordføreren og Senterpartiet har valgt annerledes, mener Håve.

Kvikkleire først og fremst

Det mener ordfører Ivar Vigdenes (Sp) er helt feil. Han mener det først og fremst er usikkerheten rundt kvikkleire og ras som har ført til utsettelsen av ny Hegra skole.

I mellomtida har politikerne valgt å bruke penger på å bygge ut Fosslia skole i sentrum. Nyskolen i Fosslia vil stå ferdig neste år og avhjelpe skolepresset i sentrum av Stjørdal.

Nelly Lian vedgikk at skolesaken er krevende også for Fremskrittspartiet. Men partiet har landet på at politikerne må tenke helhetlig. Derfor har hun for sin egen del konkludert med at det mest fornuftige er å tenke helhetlig når det handler om skolene.

Store skoler bedre

Høyres Rune Larsen gir uttrykk for at hans parti har tatt et klart standpunkt: Høyre tror på større skoler. De er mindre sårbare enn små og kan gi bedre tilbud til alle elever – også de med spesielle behov. Det er også bedre for de ansatte å ha et større miljø å støtte seg på.

SV’s Anja Ristader redd det blir dødsstøt for bygdene om grendeskolene legges ned.

- Bare se på utviklingen i Sverige. Når grendeskolene forsvinner, flytter også folk, mener hun.

Selv om SV egentlig er imot private skoler, kan Sv i Stjørdal bli med på å la foreldrene som ønsker det få bruke skoler som blir lagt ned til å etablere private alternativ.