Det er prismodellen på avgiftsparkering som rådmannen nå skisserer overfor stjørdalspolitikerne. Forslagene til hvordan parkeringen i sentrum av Stjørdal kan organiseres, legges på bordet til politikerne i formannskapet i ettermiddag.

Enhetsleder Arild Moen i etat teknisk drift har hatt ansvaret for parkeringsutredningen i Stjørdal.

Parkeringsselskap

Rådmannen anbefaler politikerne å opprette et eget parkeringsselskap i Stjørdal som får ansvaret for å organisere parkeringen.

Rådmannen foreslår at det kommunale parkeringsselskapet oppretter et datterselskap som kan selge tjenester til private grunneiere i Stjørdal. Målet er å skape samme system på alle parkeringsplassene i sentrum. Det gjelder både på kommunens plasser og på private parkeringsplasser som det er mange av i sentrum av Stjørdal.

Vil rydde opp

Kommunen ønsker å rydde opp i kaoset av forskjellige ordninger som det er uoversiktlig å forholde seg til for publikum som kommer til sentrum og må parkere.

Rådmannen er tydelig på at målet med et nytt parkeringsregime ikke skal være å skaffe mest mulig inntekter til kommunekassa, men skape ryddige ordninger slik at brukerne vil oppleve at det blir lettere å finne ledig plass.

Noen private grunneiere har allerede satt opp betalingsautomater for parkering i senrum av Stjørdal.

Avgift og tidsbegrensing

For å få til det, foreslår rådmannen at det blir etablert avgiftsparkering i kombinasjon med tidsbegrensing på parkering i sentrum av Stjørdal.

Parkeringsavgiftene må fastsettes slik at det ikke blir interessant å langtidsparkere i sentrum, mener rådmannen. Parkeringsplasser utenfor sentrum kan være uten avgift, men med tidsbegrensing.

– Når kan dere ha den nye parkeringsordningen i Stjørdal på plass?

– Politikerne må først bestemme hvordan parkeringen skal administreres og gjennomføres. Så må det opprettes et parkeringsselskap., sier enhetsleder Arild Moen.

Rådmannen spiller nå ballen over til politikerne i Stjørdal. De må oppnevne et interimsstyre for et parkeringsselskap. som skal jobbe videre med parkering i sentrum av Stjørdal.

– Blir eierne av private parkeringsplasser med på et samarbeid med kommunen?

– Vi har hatt flere møter med private grunneiere og informert dem om hva vi tenker. M noen av de private blir med, vil være avhengig av hvordan parkeringsselskapet arbeider, sier Arild Moen.

Rådmannen anbefaler at stjørdalspolitikerne holder fingrene langt unna driften av parkeringsselskapet. Styrerepresentantene her må bestå av folk fra kommunens administrative ledelse og folk fra næringslivet, foreslår rådmannen.