- 650 soldater på Værnes vil selvsagt ha noe å si for lokalsamfunnet. Det vil bli økt synlighet, økte muligheter for synergiaktiviteter mot det norske forsvaret og økte omsetninger både direkte og indirekte. I tillegg vil det bety flere arbeidsplasser, sier Vigdenes.

Går for en dobling

Fredag omtalte det amerikanske nyhetsnettstedet military.com at det amerikanske marinekorpset har planer om å doble sitt nærvær på Værnes. Den norske regjeringen har i dag en avtale om at med amerikanske myndigheter om at inntil 330 marinesoldater fra USA kan drive rotasjonsbasert øving og trening. Dette er en prøveordning ut 2017.

Nå diskuterer Norge og USA nytten av å videreføre avtalen utover den planlagte prøveperioden. Til Adresseavisen sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet at det pågår en løpende dialog mellom Forsvaret og U.S. Marine Corps om saken.

Vigdenes sier at ledelsen i lokalpolitikken i Stjørdal hadde hørt rykter om at det var en problemstilling som kunne bli vurdert.

- Men at det var en formell vurdering på gang, det visste vi ikke.

Fortsatt rotasjon

Ifølge Vigdenes er det snakk om at den rotasjonsstyrken som er i Romania nå skal flytte til Værnes på samme ordning som de eksisterende styrkene nå har.

- Den styrken som er her i dag er inne på en såkalt rotasjonsordning. Og dersom det er aktuelt å flytte styrken fra Romania hit vil det i prinsippet være på den samme ordningen som vi har i dag. Så det er ikke varslet noen endringer. Det vil fortsatt være med norske vaktstyrker og med en norsk garnison, men soldater her som er på besøk for å øve og trene, sier Vigdenes.

Flere har vært kritiske til at det skal etableres en amerikansk base på Værnes, og kritikerne hevder at det bryter med norsk basepolitikk.

- Ordkløveri

I januar intervjuet Bladet NUPI-ekspert Julie Wilhelmsen som uttalte at rotasjonsordningen er et brudd med de selvpålagte restriksjonene som Norge hadde under den kalde krigen. Den som dreide seg om at vi ikke skulle ha amerikanske baser på norsk jord.

Hun mener vi er inne i en spent sikkerhetspolitisk situasjon hvor noen mener det hadde vært klokere å opprettholde dobbeltpolitikken fra den kalde krigen, hvor vi viste avskrekking, men holdt oss til den selvpålagte restriksjonen som fortalte russerne at vi ikke er på vei over grensa deres.

- Mange ville mene at det kanskje ville være en klok politikk også i dag, fordi Russland ser på NATO og spesielt USA som en fare for deres sikkerhet. De ser amerikanske soldater som plutselig står langs hele deres grense, i Polen, Baltikum og nå i Norge. De innbiller seg at amerikanerne har offensive hensikter, sa hun til Bladet.

Wilhelmsen mente at dersom rotasjonene oppleves så hurtige at de likevel oppfattes som en fast base, så blir det ordkløveri.

Forskeren sa i januar at folk var redde for at prøveordningen kunne bli en realitet. Nå kan hun ha rett i det.

- Må planlegges godt

Vigdenes sier at det er opp til norske myndigheter å avgjøre om det er i Norges sikkerhetspolitiske interesse å imøtekomme anmodningen fra amerikanerne. Men han vil støtte opp under beslutningen som tas.

- Men jeg må understreke betydningen at dersom dette skjer så er det viktig å legge til rette på en måte som også understøtter planene til det norske forsvaret på Værnes. Skal vi takke ja må vi få mest mulig ut av dette i en norsk sammenheng. Det er mer enn god nok plass på Værnes og det er mulig å håndtere dette kapasitetsmessig.

Han tenker blant annet på Luftforsvarets skolesenter som gradvis skal etableres på Værnes i årene framover.

- Det er mer enn god nok plass på Værnes og mulighet til å håndtere det kapasitetsmessig. Men det må planlegges godt, og man må se alle ting i sammenheng slik at vi får utnyttet de positive synergiene som allerede eksisterer mellom norsk og amerikansk forsvar, sier Vigdenes.