– Regjeringen ga et tilbud som ikke følger opp punktene i landbruksmeldingen som Stortinget vedtok. Det skuffer oss, sier leder i Hegra bondelag, Odd Magne Storflor.

Sammen med bondelagene i Stjørdal markerte han sin misnøye utenfor Coop Extra-butikken på Evja i Stjørdal torsdag ettermiddag. De lokale bøndene er oppgitt.

– Dramatisk

Både Landbruksdepartementet og jordbruksorganisasjonene bekreftet brudd i årets jordbruksforhandlinger sist tirsdag. Forhandlingene pågikk siden 5. mai og var på slutten på overtid.

Statens første tilbud hadde en ramme på 410 millioner kroner. Det siste tilbudet før bruddet var på 550 millioner kroner, mens bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner.

– Dette er dramatisk for husdyrmiljøet. Vi taper mye på bortfall av beitetilskudd på innmark som er foreslått flyttet over til utmarksbeite. Mange arbeidsplasser vil etter hvert bli rammet, mener Karl Roger Hegseth, leder i Skjelstadmark landbrukslag.

Odd Magne Storflor mener jordbruket leverte et framtidsrettet krav som ga et løft til hele landbruket, med spesiell satsing på de små og mellomstore gårdene.

– Regjeringa svarte med et tilbud som ikke løfter mangfoldet av gårder over hele landet. Tilbudet svarte ikke på Stortingets vedtak om å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre grupper. Det er ingen satsing på landbruket, mener Storflor.

Jordbruksoppgjøret skal nå til behandling i Stortinget 16. juni.

– Vi må jobbe opp mot partiene og sørge for at landbruksmeldingen som ble vedtatt følges opp. Vi har mange bak oss som ønsker å kjøpe kortreist og trygg mat uten å måtte basere seg på import, sier Odd Magne Storflor.

– Et hån

Leder i Malvik Bondelag, Paul Vikhammer, kaller tilbudet fra staten et hån mot landbruket.

– For meg, som kun driver med korn, er tilbudet muligens brukbart. Men vi må se på helheten og situasjonen ut i distriktene og i landet for øvrig. Sammenlignet med det andre grupper i samfunnet har mottatt av tilskudd fra staten er dette et hån. Regjeringen viser liten vilje til å satse på landbruket, sier Vikhammer.

Han sier det foreløpig ikke er planlagt store aksjoner i Malvik.

– Om lag 50 bønder fra bondelagene i Sør-Trøndelag vil reise ned til Oslo og delta i en demonstrasjon 23. mai. Så vidt jeg vet er det ingen fra Malvik som drar. Det jeg vet er at en del gårdbrukere stiller opp torsdag kveld og kjører til Trondheim med traktorene for å vise sin misnøye. I tillegg vil det bli hengt opp banner langs veien, sier Paul Vikhammer.

Saken fortsetter under bildet.

Leder i Malvik Bondelag, Paul Vikhammer. Foto: Trond Nøstberg

Ingen planlagte Meråker-markeringer

Leder i Meråker landbrukslag, Kjetil Aarbakke, opplyser at de ikke har noen planer om aksjoner eller markeringer i tiden som kommer.

– Vi har tidligere hengt oss på andre bondelag i denne type markeringer, sier Aarbakke.