For to år siden mistet hommelvikingen Kurt Høvik sin bror Leif Inge i en tragisk arbeidsulykke på Øysand.

Torsdag falt dommen mot arbeidsgiveren.

– Vi er fornøyde over at skylden ble plassert dit den skulle. Forhåpentligvis bidrar dommen til at rutinene blir innskjerpet i bransjen og i lignende bransjer, slik at slike ulykker kan bli unngått i fremtiden, sier Kurt Høvik.

Riktig skyldfordeling

Det var 26. mai i 2015 den tragiske ulykken oppsto. Leif Inge Høvik fra Hommelvik døde og to ble alvorlig brannskadd etter en eksplosjonsartet brann ved Trondheim Bil-demontering på Øysand. De ansatte forsøkte å stanse en bensinlekkasje fra en tank inne i en tankhall hos Trondheim Bil-demontering.

– Vi er ikke opptatte av hvor streng straffen ble, men dommen sier at det ble handlet feil da situasjonen oppsto. Derfor er det riktig at skylden blir satt på daglig leder. Det er daglig leder som har det overordnede ansvaret, sier han.

Daglig leder Belinda Skibnes Ramberg ble idømt 90 dagers betinget fengsel for brudd på arbeidsmiljøloven og en halv million kroner i bot.

– Etter rettens vurdering var risikovurdering hva angår lagring av brannfarlig væske i tankhallen helt fraværende. Gjennom bevisførselen er det også avdekket at de ansatte på ingen måte var kjent med hvilke adekvate tiltak som skal iverksettes ved lekkasje av brennbar væske fra tankanlegget, skriver Sør-Trøndelag tingrett i dommen.

Tøff tid

To år er gått siden Kurt og de andre i familien mistet Leif Inge, som skulle fylle 31 år i 2015. Samboeren og den åtte måneder gamle datteren Malin mistet sin livsledsager og far. Årene etter har vært tunge, og savnet etter lillebror forsvinner ikke selv om rettssaken er over.

– Det har absolutt vært en tøff tid. Etter at dommen er falt, er en byrde borte. Vi føler en liten lettelse, og det er godt at det nå er over, sier Kurt Høvik, som fulgte tre dager av rettssaken som startet i mars.

Ikke bestemt seg

Han tror nå at dommen blir stående, og at daglig leder ikke anker.

– Jeg håper det er over nå, spesielt med tanke på de etterlatte. Her er mange familier berørt. Dessuten ønsker jeg at Leif Inges samboer og datter skal få erstatning. Det er sagt at det skal skje, men hittil er det ikke offentliggjort noe beløp. De som er hardest rammet, bør få økonomisk hjelp, sier han.

Daglig leder Belinda Skibnes Rambergs forsvarer, Frode Wisth i advokatfirmaet Strand & Co, sier til Bladet at hans klient vil ta stilling til ankespørsmålet i løpet av neste uke.