I alle år har skolebarna deltatt i gudstjeneste i Hegra kirke 17. mai. I år flyttet 17. mai-komiteen oppstarten på opptoget til etter gudstjenesten.

– Det er trist, synes Heidrun Kringen.

Hun har bodd i Hegra i over 50 år. Hun liker tradisjoner og synes det er spesielt stas med 17. mai-feiringen i bygda. Hun liker ikke utviklingen rundt nasjonaldagen ettersom skoletoget i år uteble fra gudstjenesten.

Kjedelig

– I år var det første gang vi opplevde at det nesten ikke var skolebarn i kirka 17. mai. Det viser seg at elevene hadde fått brev på forhånd der de fikk informasjon om at oppstarten for opptoget er flyttet til etter gudstjenesten. Det synes jeg er veldig trist. Nettopp kirka er åpen for alle, også de som ikke er medlemmer. På 17. mai har det vært helt spesielt å være i kirka når barna er med og synger «Ja vi elsker» og «Deilig er jorden», mener Kringen.

BILDESERIE | Her ser du årets 17. mai-bilder i Hegra!

Hun synes det er kjedelig at 17. mai-komiteen bryter med lange tradisjoner på grunnlovsdagen.

Kringen har for vane å delta i gudstjenesten på 17. mai, men ble forhindret fra å være der akkurat i år.

– Det er så høytidelig stemning i kirka på 17. mai. Det er synd at skolebarna skal falle bort fra markeringen, sier Kringen.

Kringen mener at 17. mai-komiteen har gjort en veldig bra jobb med arrangementet for øvrig.

Ikke informert

Sokneprest i Hegra, Jørgen Setran, var ikke informert på forhånd om at hele skoletoget ikke skulle delta i gudstjenesten.

– Nei, ingen tok kontakt med meg på forhånd. Det var også flere som uttrykte stor skuffelse over at skolebarna uteble. Det var barn med i kirken, men det var ikke som det alltid har vært. Skolekorpset var med og spilte både preludium og til salmene. Vi feiret 17. mai som den festdagen det er i takknemlighet og vi ropa felles hurra i kirken, forteller Setran.

Han er klar på at skoletoget er velkommen tilbake neste år.

– Tidligere har det vært sånn at de som ikke ønsker å delta i kirken slipper det. Det er aldri noen som har opplevd dette som noen tvang.

Setran synes det er godt å ta vare på kirketradisjonen på 17. mai.

– Det er nok litt misforståelse rundt dette med religionsfrihet. Det må ikke forveksles med religionsfravær, sier Setran.

– Religionsfrihet i Norge

I Hegra er det til en hver tid foreldregruppa i 5. trinn på skolen som utgjør 17. mai-komiteen. I år var Marit Bentzen leder, og komiteen bestemte at opptoget skulle starte først etter gudstjenesten i Hegra kirke.

– Elevene fikk med seg brev med info hjem fra komiteen. Der står det at de som ønsket det kunne møte til gudstjenesten. Vi flyttet starten av opptoget av to grunner. For det første er det lang dag for barna. Tidligere har opptoget startet på Hegra skole, gått til kirken der det var gudstjeneste, så gikk toget videre etterpå. Den andre grunnen er at det er religionsfrihet i Norge. Vi ønsket ikke at noen skulle føle seg forpliktet til å delta i gudstjenesten. Det må være frivillig, sier Bentzen.

I etterkant av 17. mai-arrangementet i Hegra har Bentzen utelukkende fått gode tilbakemeldinger fra andre hegrasbygg.

Ikke fast avgjørelse

– I år valgte vi å gjøre som flere andre kretser gjør i Stjørdal. Jeg ser det som at Hegra nå kommer etter de andre. Nå er ikke dette endret permanent. Det står ikke hugget i stein. Neste års komité kan endre dette igjen, sier Bentzen.

I følge 17. mai-programmet for skolekretsene i Stjørdal var det i år Skjelstadmark, Lånke og Haraldreina som gikk i opptog innom gudstjeneste i henholdsvis Okkelberg kapell, Lånke og Værnes kirke.