Bjørn Nagel Høgmo, styremedlem i Meråker Utvikling AS og daglig leder i Verform i Gudå, er utålmodig. Han mener at aktørene i næringsarbeidet må tenke regionalt, de må se mulighetene for at kommunene i hele regionen kan tjene på det som skjer i én av kommunene i regionen.

– Stjørdal skal snart arrangere Landsskytterstevnet. Deltakerne har gjerne med seg familien, og disse skal også ha noe å holde på med mens stevnet pågår. Det kan Rypetoppen trekke veksler på, eller familien kan kanskje dra på fiske i Selbusjøen. Slikt vi må snakke om i regionen! tordner en sterkt engasjert Bjørn Nagel Høgmo.

Tenk stort!

Han mener at Merut, næringsselskapet i Meråker, må knyttes sterkere opp mot miljøet i Stjørdal. Tilsvarende gjelder for dem som steller med næringsutvikling i Frosta eller Selbu.

Det blir rett og slett for puslete når det i mindre kommuner sitter en enslig næringsutvikler som skal arbeidet for vekst, utvikling og «drive» i lokalt næringsliv.

– Se hva de har fått til i en kommune som Åfjord! Der tenkes det regionalt, der ser de på mulighetene for hente ut synergier i «Destinasjon Fosen». Det må også vi i Værnesregionen lære, sier Bjørn Nagel Høgmo.

Han er kjent med at det er laget en Strategisk Næringsplan for hele regionen. Men etter det Høgmo kjenner til, ligger den og samler støv i en skuff.

– Det holder ikke! Skal man komme videre, må man få fram konkrete prosjekt og sette tidsfrister for når de skal være ferdige. Jeg vil kort sagt ha mer framdrift. Jeg vil ha tempo! Slik er jeg vant til å jobbe!

Løfte blikket

Torbjørn Berg Strømstad, daglig leder i Meråker Utvikling AS, deler mange av Bjørn Nagel Høgmos tanker. Han mener det er viktig å løfte blikket og tenke nytte for hele regionen.

– Snakker næringsmiljøene i de forskjellige kommunene sammen?

– Altfor lite. Men vi har en Strategisk Næringsplan som vi kan prøve å løfte fram som felles plattform.

– Blir denne planen brukt i dag?

– I så fall blir den brukt for lite, sier mannen som begynner i næringsavdelingen i Stjørdal når han slutter i Merut til sommeren.

Mantra

Torbjørn Berg Strømstad tar med seg følgende mantra inn i en ny jobb: Det som skjer i Stjørdal, er bra også for de andre kommunene i Værnesregionen. Og motsatt er det som skjer i Meråker, Malvik, Frosta eller Selbu, viktig også for Stjørdal.

Det er bra for Stjørdal når Meråker arrangerer ski-NM. Men det er også bra for Meråker, Selbu eller Frosta når flere tusen skyttere fyrer løs under Landsskytterstevnet i Stjørdal.

– For ikke å snakke om det som skjer på Frigården. Det er en kjempesak for hele regionen. Vi må lære oss å løfte blikket. Dette handler om regiontanken!