På en rød vespa kom naboene og venninnene Merethe Storødegård (55) og Wigdis Geving (59) kjørende til Hjelseng gård i Stjørdal og VM i kokekaffe søndag formiddag. Wigdis som sjåfør, og Merethe sittende bak med et godt tak på kaffekjelen. De to stilte sammen i det uoffisielle mesterskapet.

– Det var kjempeartig å få være med, og vi lærte utrolig mye. Tenk å få møte så mange flotte mennesker som er lidenskapelig opptatt av kaffebrygging, sier sjefen ved NAV Værnes, Merethe Storødegård til Bladet.

Saken fortsetter under bildet.

Merethe Storødegård (t.v.) og Wigdis Geving ankom VM i kokekaffe på Hjelseng gård på en rød vespa. Kaffekjelen var med.

Ikke noe fiksfakseri

Hun satt sammen med Wigdis Geving lørdag kveld. De snakket om at det hadde vært artig å delta i VM i kokekaffe.

– Så vi meldte oss på, tok den røde vespaen til Wigdis og kjørte oppover. Vi ble enige om at det viktigste var å delta, og jeg synes det er viktig å være til stede på et slikt arrangement når vi har det i Stjørdal, sier Storødegård.

Til sammen 12 deltakere stilte opp i mesterskapet søndag. Hvert lag fikk utdelt samme type kaffe, og de fikk ti minutter på seg til å få ferdig sitt brygg. Det ble servert i tynt porselen og ble presentert for en fagjury som satt rundt et tradisjonelt kaffebord.

– Strategien til meg og Wigdis var å koke kaffen som vi gjør til vanlig. Ikke begynne med noe fiksfakseri. Vi diskuterte hvor lenge den skulle trekke. Etterpå hørte vi med noen eksperter, og de mente vi lot den trekke litt for lenge. Smaken ble litt bitter, sier Merethe Storødegård.

Venninnene nådde ikke helt opp. Det var Einun Skorem fra Øver-Bakken Kaffebrenneri på Inderøy som stakk av med seieren og som kan kalle seg historiens første verdensmester i kokekaffe.

– Men jeg må si at jeg er veldig stolt av å være VM-deltaker. Det er ikke hvert år for å si det sånn, sier Storødegård og ler.

Legger seg i hardtrening

Helgas kaffefestival på Hjelseng gård ble en suksess. Søndagens kaffedag trakk 500 besøkende.

– Et fantastisk arrangement. En familiedag ispedd fine konkurranser. Rett og slett kjempeartig, understreker Merethe Storødegård.

Selv er 55-åringen glad i en god kopp kaffe. Hjemme har hun en kaffemaskin, og de beste kaffebønnene hun har smakt kommer fra Rwanda.

– Men du må få med at jeg har kokt mye kaffe opp gjennom årene, sier hun og ler.

– Og neste år stiller du opp i VM i kokekaffe igjen?

– Tja, du skal ikke se bort fra det. Men da må jeg og Wigdis legge oss i hardtrening!

– Helt rått

Vertskapet for Trøndelag kaffefestival på Hjelseng gård, Langøra Kaffebrenneri, sier seg strålende fornøyd med helga.

– Helt rått. Vi trodde aldri at det skulle komme så mange som 500 besøkende på familiedagen søndag. Dette ga mersmak, og det blir en ny kaffefestival igjen neste år, sier Kristian Helgesen.

Fire kaffebrenneri serverte kaffe på tunet i løpet av helga – Langøra, Solberg & Hansen fra Oslo, Jacobsen og Svart fra Trondheim og Øver-Bakken fra Inderøy. Det ble servert mat og godbiter fra Bankers Bar & Grill, Kirkebyfjellet, Jentene På Tunet og Eidum gårdsbakeri.

Lørdag gikk NM i kaffebrenning av stabelen. Åtte feinschmecker-brennere deltok, og fem smaksdommere fra Norge, Danmark og USA utropte vinneren.

Det ble Simo Kristidhi fra brenneriet Solberg & Hansen i Oslo som ble norgesmester. Han reiser til reiser til Guangzhou i Kina for å representere Norge i kaffebrenning i desember.

Langøras egen Idar Ellingsen endte på 5.-plass.