Programlederne Marte Hedenstad og Torfinn Borkhus i «Ikke gjør dette hjemme» er i full gang med å lage programmene for neste sesong på en gård i Muruvik.

– Vi er inne i uke to av seks innspillingsuker og er kommet ordentlig i gang, sier Marte Hedenstad og Torfinn Borkhus når Bladet stikker innom Muruvik for å høre hvordan innspillingen går.

– Jeg har nettopp sittet i telefonene med en kar fra Asia som har tatt kontroll over pc-en min. Vi har et eksperiment som kalles «Ikke gjør dette med pc-en», hvor vi gjør alt mulig rart som man ikke skal gjøre på en pc. Det er ting som å ikke klikke på pop-ups, for å se hvor lenge det går før alt går i stå, forteller Borkhus.

Flytende oksygen

– Noe spektakulært i årets sesong?

– Ja, blant annet i dag skal vi tømme til liter flytende oksygen på et bål. Vi vet ikke hvor spektakulært det blir, men det kan bli det. Det kan bli en svær flamme, ellers så blir det eksplosjonsartet, sier Borkhus.

Hedenstad mener at det ikke må være en eksplosjon for å være spektakulært.

– Ja, hva er spektakulært? Må det være en stor eksplosjon for å være det? Jeg synes jo at når vi heller fersk betong med en betongbil ned i en bil, for å finne ut hvor tungt det går an å laste en bil. Det synes jeg er heftig. Når den bilen som er fullastet med betong er så overlastet at hjulene står ut til sidene. Og når bilen da starter opp og kjører i vei. Det er spektakulært, sier hun.

Førerkort

– Utfordring å finne nye spennende ting?

– Egentlig ikke. Hvis man tenker på at programmet skal ha et vist innhold, så er det fort gjort at det er snevert. I alle fall hvis man skal finne på noe artig å sprenge. Men innafor det man ikke kan gjøre hjemme, er langt flere ting å gjøre, men vi har ikke tatt det ekstra steget. Man trenger en god hjelper som for eksempel innafor bil og motor, hvor vi har fått med Finn Olav. Der har det åpnet seg mange ting. Og innenfor båt er det også masse.

Hedenstad har ikke førerkort og skal i løpet av denne sesongen ta lappen.

– Vi har fått med Finn Olav som fikser biler. Bil, motor og den slags ting. Til denne sesongen har han laget en toveis bil. En bil med to fronter. Jeg har ikke lappen og driver med øvelseskjøring. Og nå skal jeg ta den med en toveisbil. Det som er fint er at når jeg rygger fort eller uvørent, så kan kjørelærer Torfinn bremse. Den er også fin å lukeparkere med og å rygge. Jeg tror nok Torfinn driver med vranglærer, for jeg kjører rundt og krasjer borti ting. Jeg har jo ikke førerkort og har stilt meg spørsmålet om jeg blir en god trafikant, sier hun.

Eksperiment

– Dere etterlyste båter til programmet?

– Ja, og der har vi prøvd et par ting og skal gjøre litt mer i ukene som kommer.

– Stor interesse fra nabolaget?

– Nei, det har bare vært noen få innom oss. Det er ikke sikker at de har lagt så mye merke til oss. Det virker som at lyden slår nok utover fjorden, for vi har hatt en del ting som har smelt høyt. Vi hadde et eksperiment hvor vi banket teppe med dynamitt. Da gjallet det fint her. Da gikk det to tepper. Men det ble faktisk fritt for støv. Det funket. Men de aller største smellene skal vi sette av på det militære skytefeltet på Tarva, sier Borkhus mens de gjør seg klar til neste opptak i huset som skal jevnes til grunnen.