Mostadmark trenger å få koble seg på fiber for å kunne tilby de 450 innbyggerne, og mulige innflyttere, best mulig bredbånd for tv og internett.

Gjennom Mostadmarkutvalgets arbeid for å legge grunnlag for vekst og utvikling er det skapt optimisme og tro på ei fremtid for bygda, som ligger 13 kilometer fra Hommelvik sentrum.

De vel 450 innbyggerne, inkludert boligfeltet på Karlstad, fikk i 2007 tilbud om bredbånd, men mange savner fortsatt muligheten for å koble seg på via fiberkabel, som gir større hastighet og bedre kapasitet.

Dårlig kapasitet

– Både private husstander og utvikling av næringslivet i Mostadmark trenger fiber. I dag er de fleste koblet til internett via kobberkabel, som er dårlig vedlikeholdt og ikke har samme kapasitet som fiber, sier Johannes Støhr i Jøssåsen Landsby.

Han er også leder for arbeidsgruppa i Mostadmark utvikling som jobber spesielt med å få prioritert fiber til alle i bygda.

Fiber er viktig

Noe av det viktigste å få på plass er god infrastruktur, hvor bredbånd via fiber er avgjørende for å kunne tilby et oppdatert og moderne kommunikasjon for innbyggere og næringsvirksomhet. Selv med fiberkabel trukket langs Selbuvegen opp til Karlstad og Sneishaugen vil det være kostnadskrevende å få lagt fiber ut til alle boligene som ligger spredt i Mostadmark.

– For private aktører er det ikke lønnsomt å bygge ut fiber der det er for få husstander. Derfor må det et spleiselag med statlige midler og med kommunen på laget for å få bygd ut fiber til alle i Mostadmark. Med den positive holdningen politikerne viser til det å utvikle bygd må vi snarest komme i gang med søknaden for å få statlige idler til utbygging, sier Støhr.

Har bestilt fiber

Jøssåsen Landsby vil selv bidra i et spleiselag for å få trukket fiberkabel fra Sneishaugen opp til landsbyen.

– Vi har så langt klart oss greit med dagens ADSL-løsning via kobberkabel, som Mostadmark fikk for ti år siden. Men for å følge med på utviklingen og større krav til hastighet og kapasitet har vi bestilt fiberkabel fra Sneishaugen til Jøssåsen Landsby. Den løsningen, delvis med luftspenn, har en kostnad på vel 300.000 kroner. Nå venter vi på svar fra entreprenør, men håpet er å kunne ha fiber på plass i løpet av sommeren, sier Johannes Støhr.

Kommunen må prioritere

Rådgiver og e-koordinator i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Pål Magnar Dahlø, regner med at det kan gå et par år før en utbygging av fiber kan realiseres i Mostadmark.

– Nå kjenner jeg ikke så mye til dette spesielle prosjektet. Det er kommunen som må prioritere de prosjektene vi skal jobbe med. Dersom Malvik kommune ber om det vil vi utarbeide et prosjekt med beskrivelse av mulighetene og kostnadene, sier Dahlø.

– Kostnadene til utbygging av fiber dekkes av statlige midler, med bidrag fra kommunen og fylkeskommunen. Det vi jobber med i Malvik nå er utbygging av fiber i området Fossen og Bakken. Det er prioritert av kommunen for statlige midler i år, og vi regner med å få svar på den søknaden i slutten av september. Da vil det bli utarbeidet anbud som entreprenørene vil vurdere. Får vi tildelt penger vil det prosjektet kunne være utbygd i løpet av våren eller sommeren neste år, sier Pål Magnar Dahlø.

Avventer utspill

– Markedet tar seg av de tett bebygde områdene, mens utbygging av mobilnett og bredbånd i områder hvor det er langt mellom husstandene er avhengig av spleiselag med statlige og kommunal bidrag, sier næringssjef i Malvik kommune, Ole Christian Iversen.

– Slik jeg oppfatter det er Malvik kommune forpliktet av politisk vedtak i formannskapet når det gjelder utbygging av bredbånd via fiber i Mostadmark. Nå kan ikke jeg forskuttere hvilken løsning det blir, men i første omgang avventer vi innspill fra Mostadmark utvikling, sier Iversen.