Stjørdalsrådmannen vil nå utrede om det planlagte helsehuset i sentrum kan framskyndes.

Det er pengene som kommunen får for å være med på prøveprosjektet med statlig finansiering av omsorgstjenestene, som gjør at Stjørdal nå kan framskynde byggingen av det planlagte Helsehuset.

Penger til overs

Stjørdal driver nemlig omsorgstjenestene så effektivt at den statlige finansieringen vil gi kommunen et «overskudd» på til sammen rundt 100 millioner kroner i løpet av de tre årene prøveprosjektet med statlig finansiering skal vare.

–Det er fullt mulig å bruke disse midlene som egenkapital i helsehus-prosjektet, sier etatsjef Hans Frederik Selvaag.

Arbeiderpartiets Erling Weydahl tok opp spørsmålet om Stjørdal kommune kan framskynde byggingen av helsehuset, i siste møte i kommunestyret.

Weydahl sier seg veldig glad for at stjørdalsrådmannen nå kommer tilbake til politikerne med mer konkrete planer i strateginotatet og forslaget til budsjett og økonomiplan som stjørdalspolitikerne får på bordet i løpet av dette året.

Politisk vilje

– Finnes det politisk vilje, så kan vi starte byggingen av det nye helsehuset fort, mener Weydahl.

Han peker på at mangelen på omsorgsplasser begynner å bli prekær i Stjørdal. Kommunen vi i år for eksempel bruke rundt en million kroner på å betale for utskrivningsklare pasienter som ligger på sykehus i påvente av et tilbud i hjemkommunen.

LES OGÅ: Skal bli et større senter der kommunen samler helsetjenester

– Det må være bedre for alle å bruke disse pengene på nye omsorgsplasser i stedet for å betale for å ha pasientene liggende på sykehus, mener Weydahl.

I kommunestyret fikk Ap-politikeren støtte fra etatsjef Selvaag. Han bekrefter at omsorgsetaten i perioder opplever knapphet på omsorgsplasser. Selvaag bekrefter også at nye korttidsplasser er uløselig knyttet til byggingen av det nye helsehuset som planlegges.

«Minisykehus»

Helsehuset som skal bygges på DMS-tomta, blir et større senter der kommunen vil samle flere helsetjenester. Helsehuset blir et «minisykehus» med plass til flere poliklinikker og såkalte intermediære senger. Det er senger for pasienter som er ferdig behandlet ved et større sykehus. Helsehuset skal også inneholde legevakt for Værnesregionen og ambulansestasjon. Helsehuset skal blant annet inneholde både akuttsenger og behandlingssenger.

AP's Erling Weydahl vil ber rådmanenn framskynde helsehus-planene. Foto: Jan Erik Sundøy