I et ordet fritt-innlegg i Bladet forklarer styret for Venstre hvorfor partiet i forrige uke trakk seg fra det borgerlige samarbeidet som Venstre har vært en del av sammenhengende ii 18 år.

– Politiske hestehandler som vi har vært vitne til den siste uken, er ikke egnet til å øke respekten for lokalpolitikken, skriver styret.

Innlegget er underskrevet av Venstres to kommunestyrerepresentanter Ragna Straume og Leif Eggen sammen med styremedlemmene Solaug Solem, Morten Welde, Torgrim Hallem, Inger Smågård og Odd Gunnar Sorte.

Helt ny situasjon

Styret slår fast at det nå har oppstått en ny situasjon i politikken i Stjørdal. Den borgerlige koalisjonen har fått selskap av et parti som de i mange saker har lite til felles med.

– Venstre står igjen med færre posisjoner, men med integriteten vår intakt, skriver styret.

Venstre slår fast at partiets representanter står for det de mener, og stemmer i tråd med partiets program.

– Venstre står for en næringsvennlig politikk, fornuftig økonomistyring, ivaretakelse av lokale naturområder og ikke minst en skolepolitikk som setter det pedagogiske tilbudet til et flertall av kommunens elever fremst, mener Venstre-styret.

Setter redelighet først

Venstrepolitikerne i Stjørdal slår fast at Venstre er et borgerlig parti, men at partiet nå er ikke lenger er en del av det formaliserte borgerlige samarbeidet.

– Vi setter integritet og redelighet høyere enn makt og posisjoner, skriver styret i Venstre.

Venstre peker på at andre partier får svare for seg. Men Venstre kan ikke være en del av et samarbeid der partiet gjentatte ganger stemmer mot det de er for og motsatt.

– For oss betyr ikke et samarbeid at vi er enige om alt. Men når kommunestyret stemmer for å opprettholde to skoler som et flertall av partiene faktisk ønsker å legge ned, er grensen nådd for hva vi kan være med på, skriver Venstre-ledelsen.

Politisk hestehandel

De slår fast at politiske hestehandler som vi har vært vitne til den siste uken, er ikke egnet til å øke respekten for lokalpolitikken.

– Skolesaken er så viktig for Venstre at vi på bakgrunn av dette valgte å gå ut av samarbeidsavtalen med de borgerlige partiene, sier Venstre.

Partiet slår fast at Stjørdal kommune er en god kommune å bo i. Stjørdal har gode rammebetingelser for næringslivet som slipper eiendomsskatt. Stjørdal har et rikt kulturliv og fører en ansvarlig økonomisk politikk.

– Venstre har i 18 år vært en del av det borgerlige samarbeidet og bidratt til denne politikken på en positiv måte, skriver styret.

Krevende samarbeid i 18 år

De slår samtidig fast at samarbeid kan være krevende. Det betyr at man må gi og ta. Venstre har inngått en rekke kompromisser.

– Vi er et lite parti og aksepterer at ikke alle er enige med oss i alt, skriver Venstre-styret.

Venstre slår fast at partiet gikk til valg på å vurdere skolestrukturen i Stjørdal hvis dette kunne forbedre skoletilbudet til alle elevene i kommunen.

Halsen og Hegra stadig utsatt

– En utredning viste at vi bruker uforholdsmessig store ressurser på å drifte skolene i Flora, Forradal og Skjelstadmark og at en nedleggelse ville kunne finansiere en høyst nødvendig bygging av ny skole i Hegra samt at vi kunne få realisert en stadig utsatt oppgradering av Halsen barneskole som huser mange elever i sentrum, skriver Venstre-styret.

De peker også på at det også er gode holdepunkter for at det faglige og sosiale tilbudet er bedre på større skoler enn små. Etter en grundig faglig prosess anbefalte derfor rådmannen å legge ned tre grendeskoler i Hegra for å konsentrere ressursene på én større barneskole.

Total forvirring

Venstre peker på at et flertall av partiene signaliserte støtte til rådmannens innstilling. Venstres holdning har vært kjent siden valget; Ap konkluderte tilsvarende etter en intern debatt; og Høyre har hele tiden vært enige med Venstre.

– I formannskapet var det stort flertall for denne løsningen. Men så snur alt i løpet av noen timer. Høyre stemmer mot noe de er for og mot rådmannens innstilling; Senterpartiet jubler. Forvirringen er total, mener Venstre-styret.