I årevis har Vikaune Fabrikker på Sutterøy laget stein til mur og gårdsplasser. Denne vinteren har de startet produksjonen av helt ny type stein til bygging av mur. Navnet på steinen er Vertiblock.

– Dette er et lisensprodukt fra USA, som gjør muren mer stabil. Dessuten er blokkene slik at de veier bare halvparten enn stein i samme størrelse gjorde tidligere. Det skyldes at steinene er formet slik at de hul i midten. Den har not og fjær og er dermed selvlåsende, sier Øyvind Sandvik hos Vikaune fabrikker.

Selve produksjonen foregår på Vikaunetomta i sentrum av Stjørdal.

Oppfyller mange krav

Sandvik sier at det jobbes på spreng med å få laget nok stein på Stjørdal. De har flere former som brukes til å støpe de forskjellige steinene.

– Dette er et støttemurkonsept som gjør det enkelt å lage store murer av alle slag, med kurver og hjørner. Med ti ulike fronter sikrer man også estetikken med et naturtro utseende, sier Øyvind Sandvik.

– Målet var å finne en murblokk som var lett å montere og som samtidig var pen og godt egnet til å stabilisere jordmasser. Det har vi funnet i Verti-Block, sier Sandvik.

Veldig fornøyd

En av de som allerede har tatt i bruk de nye steinene, er Trond Valstad i Valstad Entreprenør.

– For det første er det lett å legge steinene. De gir en stabil mur som ser flott ut. Du får i hvert fall ikke inntrykk av at det her er snakk om store steinblokker. Men det aller beste for oss er vekten. Nå kan vi lett hente stein selv, og ta med oss det vi trenger til en hver tid på byggeplassen. Derfor er det artig å kunne bruke denne steinen i et boligprosjekt i Myramarka på Skatval, sier Trond Valstad, som sammen med sine ansatte ikke bruker mange timene for å sette opp en mur som omkranser den nye boligen.

Valstad er også fornøyd med måten steinene er laget i forhold til stabilitet og sikkerhet.

- Muren blir kjempestødig og det gir oss enda flere bruksmuligheter, sier Valstad.