Ordfører Kari Anita Furunes (Sp) i Meråker uttrykte stor skuffelse da Justis- og beredskapsdepartementet avviste kommunens klage på vedtaket om å legge ned det lokale lensmannskontoret.

Furunes er kritisk til hele prosessen og opplever at kommunene har blitt overkjørt.

- Jeg er veldig frustrert. Det har vært en skinnprosess og en ren overkjøring av kommunene. Vi har ikke mottatt noen tilbakemeldinger på høringsuttalelsen vår. Det har vært enveiskommunikasjon fra første dag, sa Furunes torsdag.

Har gått gjennom alle klagene

Det avviser justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) overfor Bladet.

- Dette har vært en svært grundig prosess, hvor jeg personlig har gjennomgått samtlige klager. Politisk ledelse i justis- og beredskapsdepartementet har omgjort tre nedleggelser. Lensmannskontorene i Hemnes, Stranda og Aurland beholdes. Vi har lagt vekt på momenter som publikumsservice, forebyggende vakt- og beredskapstjeneste i vår behandling. Kommunenes synspunkter er også blitt ivaretatt i den politiske behandlingen av klagesakene, skriver Amundsen i en epost.

Viktig ordning

Ifølge statsråden vil kommunene som mister sitt lensmannskontor få en egen politikontakt i løpet av sommeren.

- Et mål med nærpolitireformen er å styrke det forebyggende arbeidet der politiet og kommunene jobber tettere og mer strukturert sammen. Politikontakten vil representere en styrking av samarbeidet med kommunene, og vil etter det Politidirektoratet opplyser være på plass i den enkelte kommune fra 15.juni i år. For departementet har det vært en viktig ordning å få på plass i de kommunene som mister sitt tjenestested, skriver Amundsen og legger til:

- I framtiden vil ikke utrykningen skje fra det lokale lensmannskontoret, men fra nærmeste politipatrulje som er under styring av politidistriktets operasjonssentral.

Ingen fikk medhold

Det var i januar at Politidirektoratet la frem beslutning om ny tjenestestruktur. 11 av 49 kommuner i Trøndelag valge. Ingen av dem fikk medhold.