Kim Buan er ungdomsskoleelev, men til tross for sin unge alder er han en erfaren gårdbruker. Han har 80 geiter på beite og 4 digre ammekyr i fjøset. Og der skal det snart bli flere.

Leier

Den enorme interessen for husdyr har ført til at femtenåringen leier to driftsbygninger av naboer. Den ene hos Olav og Bodil Østerås og det andre hos Tor og Kirsten Buan på Haugen. Dessuten disponerer den unge gårdbrukeren alt som kan brukes som beite på begge disse gårdene. Et par traktorer følger med i leieavtalen.

Vi treffes på ei tid da femtenåringen er i full gang med å transportere rundballer med traktor, en foran og en bak.

Under oppsikt

– Femten år og traktorkjøring?

– Jeg kjører bare på jordet, og foreldrene mine har oppsikt med kjøringa. Jeg har tatt de siste timene for førerkort og venter bare på å fylle seksten.

– Hvem skal ha innholdet i rundballene?

– Dette er til kyr og okse, geitene har selvbetjening. De går ute.

Ikke populært

– Geitene er vel ikke særlig populær hos naboene?

– Det lærte jeg ganske fort. Og jeg måtte investere 30. 000 kr i nettinggjerder for å bevare det gode naboskapet. Da hadde det allerede vært noen episoder, blant annet i tantes kjøkkenhage og blomsterbed. Geiter kan forvandle en blomstrende hage til et bombekrater på noen få minutter.

– De har vel noen gode sider også?

– De holder småskogen vekk fra jordene og så er de svært så sosiale. Når jeg roper på dem, er de her med det samme. Kjea kan hoppe opp og stå på skuldrene mine når jeg bøyer meg med kraftforbøtta.

Lange dager

– Hvordan er en vanlig arbeidsdag/skoledag?

– Jeg er oppe kl. 05.00 og drar til fjøset på Østerås og steller krøttera der. Så tilbake til geitene på Haugen. Der må jeg være ferdig før kl 06.30 for å ordne meg til skoledagen på Hegra Ungdomsskole.

– Så er jeg hjemme igjen i 14-tida og da er det det samme om igjen. Ofte kan klokka nærme seg 22.00 før jeg er ferdig med alt stellet.

Mye krøtterprat

– Noen nevnte at du også er avløser på gårdene omkring?

–Ja, jeg er fast kveldsavløser i fjøset til en av naboene en gang i uka. Og så er jeg fast helgavløser på en annen av gårdene her, så det blir mye krøtter og fjøs ja.

– Hva sier kameratene?

– De mener det blir vel mye krøtterprat. Men ellers så har vi et greit forhold. Noen sier også at jeg må ta litt ferie. Men det er jo dette som er livet for meg. Dette er ferien min!

– I fjor sommer var jeg bare fjorten, men hadde ansvaret for et åttitalls melkekyr på ei seter i Tydalsfjella.Det gikk fint det og. I år skal jeg drive setra i en måned alene.

Valgte krøttera

– Hva med jenter?

– Jeg hadde dame fram til 1.mai. Da sa hun at jeg måtte ta et valg, enten henne eller krøttera. Og jeg klarte ikke å kutte ut dyreholdet!

– Det høres litt tøft ut?

– Jeg er jo bare femten da!

– Har dere hatt kontakt siden?

– Hun sa jeg bare måtte ta kontakt om jeg kom på bedre tanker!

– Gjør du det?

– Det blir ei travel tid på gårdene nå utover. Det er dette jeg vil holde på med! Men jeg er åpen for nye innspill. Ei odelsjente høres bra ut!

Gjeldfri

– Gårdleie og innkjøp av dyr. Hvordan er økonomien?

– I vår brukte jeg 50.000 til innkjøp av ammekyr og okse. - Jeg har jo lønn både for avløser-jobbene og som setertaus i Tydal, men jeg investerer jo alt i dyr igjen.

– I vår ville jeg låne penger i banken for å kjøpe flere ammekyr. Jeg synes det er litt snaut med bare fire. Men da satte mamma ned foten. Og takket være henne er jeg gjeldfri. Men jeg jeg synes det er litt tomt i fjøset da.

Investeringslyst

Og mamma Eva Moen bekrefter at hun må bremse litt på Kims investeringslyst.

- Han vil at arbeidet skal gå unna, men noen ganger går det vel fort i svingene. Han må tenke mere på skolen.

–Ja, hvordan går det på skolen?

Da svarer Kim sjøl, noe beskjedent.

– Det går bra. Litt over middels. Men jeg henger med.

Men da er han snart over på jordbruksprat igjen. Forteller om hvordan han skal fylle fjøset på Østerås i tida som kommer. Og ikke minst hvordan han skal få døgnet til å strekke til når han begynner på videregående til høsten.

Men femtenåringen stresser ikke. Kanskje er det fordi han ikke har noen lån som forfaller med det første. Kim er gjeldfri.