Salmar investerer stort i eget oppdrettsanlegg av rognkjeks på Langstein.

Innen utgangen av 2017 har de brukt 100 millioner over en treårsperiode på å bygge ut anlegget hvor ni ansatte nå jobber.

Salmar er en av hovedaktørene i lakseoppdrett i Norge, med hovedkontor på Frøya. Selskapet har produksjonsanlegg i Møre og Romsdal, de to trøndelagsfylkene og i Troms og Finnmark.

Lettere å kontrollere

Salmars investering på Langstein i Stjørdal er av nyere dato. Der er de eneaksjonær i selskapet Langstein Fisk. Marco Schaer, opprinnelig fra Sveits, er ansatt som driftsleder mens skatvalsbyggen Gunnar Ovidth er teknisk ansvarlig. Til sammen har nå ni ansatte sin faste arbeidsplass ved oppdrettsanlegget på Langstein.

– Da Salmar kjøpte ut de andre eierne i det gamle oppdrettsanlegget på Langstein i 2013, ble det bestemt å bygge dette om til et anlegg med oppdrett av rognkjeks. Vi prøvde også å produsere rognkjeks i et merdanlegg i sjøen, men erfarte at det ikke var enkelt å drive produksjon av rognkjeks der. Rognkjeksoppdrett er lettere å kontrollere på land, forteller driftsleder Marco Schaer.

Dermed ble store deler av det opprinnelige settefiskanlegget kraftig omgjort, og alt som ikke kunne benyttes ble fjernet. Nå er et stort og moderne anlegg for oppdrett av rognkjeks i ferd med å sluttføres.

Bruker mye sjøvann

- Vi bruker bare sjøvann, av den enkle grunn at rognkjeks bare lever i sjøen. Vi tar vann fra 43 meters dyp. Det gir oss stabil kvalitet og temperatur hele året. Vannforbruket vårt er fire ganger så stort som hele Stjørdal kommune bruker av ferskvann. Siden oppstarten i 2013 er mye teknisk utstyr installert, forklarer Gunnar Ovidth.

Laksenæringa har slitt med lus-problematikk i mange år, og blir karakterisert som den største utfordringa for næringa. Rognkjeks er en naturmetode for å bekjempe og fjerne lusa, i stedet for bruk av kjemikalier.

– Rognkjeks kom som liten naturlig inn i merdene. Den vokste og kom seg ikke ut igjen. Når man skar opp rognkjeksa, fant man masse lakselus magen. Dermed ble det starta oppdrett av rognkjeks både i Lofoten og på Sørlandet. SalMar var den største kunden i Lofoten. Raskt besluttet SalMar å lage sitt eget oppdrettsanlegg for rognkjeks, for å sikre tilgangen, forklarer Marco Schaer.

Kystfiskere sørger for rogn og melke

Det er kystfiskere som sørger for at Langstein Fisk får nok tilgang på rogn og melke fra rognkjeks, mens selve befruktninga foregår i anlegget på Langstein. Der klekkes eggene etter 30 dager. Da er de som små knappenålshoder.

– Vi holder yngelen her i 10 - 12 måneder. Da veier den 40 - 60 gram og er 6 - 7 cm lang. En voksen rognkjeks kan veie mellom 5 og 6 kg. Når fisken er leveringsklar, hentes den i bil herfra, før de via båt slippes ut i merdene. Per 100 laks settes det ut mellom 6 og 10 rognkjeks. De lever sammen med laksen til den blir slaktet. Rognkjeksene ender sine dager som dyrefor, forteller Marco.

– Når vi er ferdig utbygd, skal vi levere 3,5 millioner rognkjeks i året. Der betyr at tre lastebiler henter rognkjeks herfra hver uke. Per i dag er det en utfordring med den trange jernbaneundergangen. Dermed må lastebilene kjøre over Skjelstadmarka. Når vi er ferdig med den planlagte utbygginga, har vi rett og slett ikke plass ved Langstein til noe mer, sier Gunnar Ovidth.

Døgnkontinuerlig vakt

Ved oppdrettsanlegget av rognkjeks på Langstein er det planlagt med rundt 10 ansette når det hele står ferdig. Der er det døgnkontinuerlig vakt. Av den grunn er det bygd en egen leilighet med tre soverom i andre etasje på administrasjonsbygget.

– Dette kan på mange måter sammenliknes med en fjøs. Her har vi strenge regler på grunn av smitte. Indirekte er det matproduksjon vi driver, og hele området er gjerdet inn, sier Schaer.

Viktig anlegg for SalMar

Oppdrettsanlegget ved Langstein er et viktig anlegg for SalMar. Produksjonen av rognkjeks derfra er tenkt å dekke behovet i alle anlegg i Midt-Norge.

Da vi blir med på en omvisningsrunde i anlegget, ser vi at det er mange ulike tanker. I en av tankene, og med snart leveringsklare rognkjeks, svømmer det hele 32.000 av dem. Noen fritt i vannet, mens andre har sugd seg fast til kantene med sugekoppen de er utstyrt med.

I "fødestua" får vi forklart at hele 1,6 millioner småyngel holder til bare i et kar. De fores med plankton de 2,5 første ukene.

– Når hele anlegget er ferdig utbygd i løpet av dette året, vil vi ha rundt 100 tanker i ulike størrelser, forteller Gunnar Ovidth.