Per Krøke startet sin yrkeskarriere som rørlegger i 1965. Siden da har han holdt det gående.

I 1975 tok han over Stjørdal Kjøleservice etter Alf Myrvang i Hegra. Firmaet drev han fram til 1994 da Krøkes Kjøleservice ble stiftet. For nøyaktig ti år siden ble sønnen Trond Krøke (39) medeier i firmaet.

– Det var tilfeldig at det ble kjølebransjen på meg. Jeg snakket tilfeldig med Alf Myrvang den gangen i 1975 og tok over kjølefirmaet han hadde drevet i 30 år. Siden da har jeg holdt det gående i samme bransje. Det har jeg aldri angret på. Jeg har ingen planer om å gi meg på ei god stund enda, forteller Per Krøke.

90 år

Vi har tatt turen hjem til Per Krøke i Myramarka ikke langt fra sentrum av Skatval. Der har han og kona Mary bodd i huset de bygde i 1973. Tre voksne sønner har for lengst flyttet ut. Firmaet Krøkes Kjøleservice har både verksted og lager samme sted.

– På moro bruker jeg å si at jeg skal holde på til jeg blir 90. Det er selvsagt tull. Det er helsa som bestemmer hvor lenge jeg fortsetter å jobbe. Jeg trives med jobben og har nok holdt på lenger enn hva mange andre gjør. Jeg kjenner at kroppen kan være stiv og støl og har nok brukt den litt hardt opp gjennom årene, sier Per.

Alternativet til jobb er å sitte hjemme, forteller han, noe han ikke kan tenke seg. Da blir han fort rastløs. Dessuten har han lært opp kona til å være alene, så det går fint, sier han videre med et glimt i øyet.

Ikke åtte til fire

For å drive eget firma, først alene og siden sammen med sønnen Trond, er ingen vanlig åtte til fire-jobb. Det går bare ikke an å ta fri når man selv vil, blir vi fortalt.

– Er jeg på en jobb i Meråker og det gjenstår bare to timer av jobben, er det både enklere og bedre for begge parter at jeg gjør meg ferdig. Kanskje er det slik når man driver for seg selv, at man må stå på litt ekstra. Sist helg jobba jeg også på lørdag, for å hjelpe oss selv, noe som kundene setter pris på, hevder Per.

Per beskriver seg selv som en sherpa. Han går mye og henter det han trenger i jobben. Likevel stemmer det ikke helt med antall kg på kroppen. Han burde vært noe tynnere, men innrømmer at han er glad i mat.

– I tillegg til å jobbe mye, liker jeg å slappe av og kose meg med litt attåt. Heldigvis er helsa bra, selv om blodtrykket er litt høyt. Men, det er det mange 60-åringer som opplever, sier Per.

Yngstesønnen ble med

I 2007 kom yngstesønnen Trond hjem fra mange yrkesaktive år ute som kjølemaskinist både på store cruisebåter, hvorav blant annet to år på ”The World”, det store leilighetsskipet som ble bygd ved Fosen mekaniske verksted.

– Det var på tide å etablere familie og bli landkrabbe. Kona Liesl som kommer fra Sør-Afrika og jeg bygde hus i Arnstadåsen på Skatval, og jeg ble medeier i Krøkes Kjøleservice. Vi eier halvparten av aksjene hver, forteller Trond Krøke.

Kjøl og frys

Krøkes Kjøleservice utfører alt inne områdene kjøle og frys samt aircondition i tillegg til varmepumper. Firmaet har kunder både i privat- og bedriftsmarkedet.

– Akkurat nå jobber vi mye med et oppdrag for Meråker Kjøtt der det skal en utbygging til innen kjøl og frys. De har forøvrig vært kunder hos oss siden 1975. Eta annet oppdrag i disse dager er hos Vikans Gartneri. Der monterer vi ei varmepumpe på 400 kW, sier Per.

– Et nytt firma på Frosta skal ha montert to store hurtigkjølemaskiner, hver på hele 90 kW. Vi har hele tida mange nye interessante jobber og opplever nye utfordringer. Samtidig som vi jobber hos andre firma og som vi har fulgt lenge. Det gjelder blant annet Coop på Frosta. De har vært storkunde hos oss i mange år, sier Trond.

Positive tilbakemeldinger

De to karene i Krøkes Kjøleser-vice opplever å få mange positive tilbakemeldinger fra kundene sine, noe som motiverer dem mye. Oppdragene har vært såpass mange at de ikke har trengt å avertere på flere år. De siste årene har omsetninga vært på mellom 6 og 8 millioner i året.