Mariann Holmen (27) fra Muruvik takker oppveksten med nærhet til strå, blomster, skog og fjæra for at hun i helga ble kåret til vinner av Nordic Flower Cup i København.

Hun har mesterbrev som blomsterdekoratør og utdanning innen botanisk design. Hun viste i hvilken yrkesretning det bar fra hun var lita jente og utforsket naturens mange underfundigheter på Flatholman eller i skogen. Frøkapsel. Et vissent strå. Hun tar de med hjem i dag også og tar de videre inn i blomstenes rike.

Higer etter mer

Hun er særdeles dedikert til sitt yrke, Holmen. Hun snakker på inn- og utpust om forkjærligheten for krysantemum og nellik. Hun jobber hos Floriss Blomstertorget i Stjørdal. Det har hun gjort i ett år. Men hun higer stadig etter ny kunnskap og vil gjerne teste seg sjøl og sin kreativitet med blomstene.

- Fagbladet «Blomster» feiret 100-årsjubileum sist helg, og feiringen foregikk med en todagers blomsterfest i København. På forhånd var det utlyst en konkurranse i tre kategorier, hvor en måtte fotodokumentere arbeidet med hver oppgave.

- Jeg arbeidet med konkurransen hjemme i kategoriene brudebukett, krans og hodesmykke. Alle arbeidene skulle være i «Nordic handcraft». Jeg fikk vite at jeg gikk seirende ut av konkurransen den 15.mai slik at jeg kunne planlegge å reise til København. Jeg ble så glad at jeg gråt, erkjenner Holmen.

Hyller nelliken

Hun fikk svært gode tilbakemeldinger på helheten i arbeidet sitt, at hun hadde fokus på blomster, og på type materiale og hvilke teknikker hun brukte i konkurransen.

- Det var et veldig høy nivå, og for meg betyr det veldig mye å vinne, erkjenner hun.

Det ligger i hennes natur å hige etter ennå mer kunnskap, og tilbake fra København er hun ennå mer inspirert. En del av premien var å jobbe sammen med «verdens beste blomsterteam», et kreativt team helt i toppsjiktet i verden. Det skal hun gjøre i oktober. I tillegg vant hun et gavekort.

- Hvor er du om 10 år? Står du og laget blomsterdekorasjoner på Torgkvartalet da?

- Det gjør jeg kanskje. Men jeg har en plan om å ta en masteroppgave etter hvert.

Hun sier hun lar seg inspirere av naturen og av menneskene. For eksempel, om hun skal lage en brudebukett, vil hun bruke bruden og hennes farger og type til å foreslå en brudebukett.

- Jeg synes det er så artig å finne nye teknikker.

- Hva er din favorittblomst?

- Trønderne skal jo bruke roser hele tiden. Jeg vil gjerne plukke fram nelliken. Den har sin renessanse nå. Den har et litt ufortjent rykte som begravelsesblomst. Men nelliken er vakker, jeg får neste tårer i øynene av den, sier hun og former nellikblomsten inni de kreative hendene. Hun har en lidenskap for blomster. Nordens beste blomsterdekoratør.

- Jeg elsker blomster!