- Det er vitenskapelige bevis for at laks fra klekkeriet gir et betydelig bidrag til Stjørdalselva, sier Rune Lilleløkken, daglig leder ved Stjørdalsvassdragets klekkeri.

- Er det mulig å si hvor mange laks fra klekkeriet som vil gå opp i elva i sommer?

- Nei, det er umulig å vite. Det vil variere fra år til år, men vi anslår at ca. 10 prosent av laksestammen er laks herfra.

Rune Lilleløkken, Tore Horten og Johannes Marken er teamet som passer avkommet til stamlaksen fra Stjørdalselva. De går i turnus ved klekkeriet i Meråker sentrum.

90.000 yngel

En ny pulje - over 90.000 lakseyngel svømmer rundt i karene ved klekkeriet, klare til til å slippes ut i elva i august. De skal holdes i live og fores gjennom sommeren.

- Vi har mye fisk i karene. Det ser bra ut for denne sesongen. Lite dødlighet, sier Lilleløkken.

Fisken ble produsert i fjor høst, da det kom inn 25 lakser til stryking.

Skal settes ut

Rogn har blitt oppbevart gjennom vinteren, den klekket i vår og foringen startet i april - mai. Nå skal fisken fores til august og så vil den bli satt ut i elver i Meråkerområdet og ovenfor lakseførende strekning, forteller Lilleløkken.

25 stamflaks var klekkerisjefen fornøyd med. Det var mer enn nok til å produsere det man trenger til årets utsetting av lakseyngel, hvorav en del vil komme tilbake som voksen laks i årene som kommer.

- Hva er spenningsmomentet nå framover?

- Det er at hvis det blir mye flommer, kan det bli driftsproblemer. Det som kan skje er at det kommer mye rusk og rask som kan forårsake driftsstans på pumpa som pumper vann fra elva inn i klekkeriet. Men vi har medarbeidere som løser sånne situasjoner. Vi har en ekstra kilde som vi kan gi fisken hvis det skjer, sier Rune Lilleløkken.

Har trua

- Skal du av sted å fiske selv nå i starten?

- Ja, lurer på det.

- Er det sjangs på fisk tror du?

- Ja, NINA, Norsk institutt for naturforskning har noen forskningsnøter ute ved Agdenes som viser godt innsig, så jeg har trua.