– Vi er tidlig ute. Dette er forholdsvis nytt, sier Oddbjørn Kaasa, mannen som har ansvaret for kommunale veier i Meråker.

Nå satser Meråker kommune 1,8 millioner kroner på skifte ut samtlige lysarmaturer langs kommunale veier i Meråker med nye led-lys som blir omtalt som «intelligente gatelys».

Sier fra

Intelligente gatelys betyr at det sitter en kommunikasjonsenhet på hvert enkelt lyspunkt. Denne enheten gjør det mulig å styre hvert enkelt lys fra en pc. Man kan for eksempel programmere lysstyrken på hver enkelt. Noen utsatte punkt kan kreve at de lyser 100 prosent, mens man på mindre farlige strekninger kanskje kan klare seg med 20 prosent lysstyrke - eller lyset kan bli helt slått av om natten.

Enheten varsler også om lyspunkt som er ute av drift, om det er feil med strømtilførsel eller feil på selve armaturen.

Inntjening

–Dette koster penger?

–Joda, det koster en del, men ikke forholdsvis mye mer enn om vi hadde satt inn vanlige gatelys. Svært mange av dagens armaturer er gamle, og vi måtte ha skiftet uansett. Dessuten har de nye armaturene et større potensial til å tjene inn investeringen. Derfor valgte vi å satse på en slik løsning, sier Oddbjørn Kaasa.

1,5 millioner

Meråker kommune har 210 armaturer i drift langs kommunale veier. Jobben har vært satt ut på anbud, og NTE sikret seg oppdraget til en prislapp på 1,5 millioner kroner. I tillegg har kommunen satt av 300.000 kroner til en del mindre endringer.

Den første runden med utskifting er allerede gjennomført. Hele jobben skal være fulført utpå høsten.