– Etablering på Værnes vil være best for både NATO, forsvaret og for hele landet, mener stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Unikt samarbeid

Han har fått med seg de to fylkeskommunene i Nord- og Sør-Trøndelag, Trondheim kommune og flybasekommunen Ørlandet på et unikt samarbeid. Nå skal kommunene og fylkene jobbe for at det nye utdanningssenteret som forsvaret utreder, skal plasseres på Værnes.

– Her ligger det meste til rette fra før, sier stjørdalsordføreren.

Støtte fra Ørland

Også ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland sier seg helt enig. På Ørlandet bygger forsvaret nå den store hovedflybasen.

– Tett avstand mellom de operative forsvarsmiljøene og utdanningsinstitusjonene, er en fordel for alle, sier Myrvold.

Kan tilby alt

Arbeiderpartiets Jan Inge Kaspersen sier seg helt enig. Han er både kommunestyrerepresentant i Stjørdal og gruppeleder for Arbeiderpartiet i Fylkestinget i Nord-Trøndelag.

Kaspersen peker på at Værnes og Stjørdal kan tilby forsvaret alt det nye nasjonale utdanningssenteret vil ha behov for.

– Og hvis forsvaret ønsker, kan utdanningssenteret bygges opp veldig raskt, sier Kaspersen.

Felles arbeidsgruppe

Det etableres nå en felles arbeidsgruppe som skal sørge for å gi forsvaret svar på alle muligheter og kapasiteter som Værnes kan tilby. Arbeidsgruppa starter også jobben med å overbevise politikere som skal ta beslutningen.

Med på laget har arbeidsgruppa fått tidligere oberst og garnisjonssjef Ebbe Deraas. Han er nå pensjonert fra forsvaret og driver som uavhengig rådgiver.

Tusen mann

Fra før har forsvaret bestemt at luftforsvarets nye utdanningssenter skal legges til Værnes. Oppbyggingen starter allerede neste år. Til sammen skal det investeres rundt 270 million er kroner på Værnes.

– Vi mener det er god samfunnsøkonomi å bygge videre på disse investeringene, sier Stjørdals varaordfører Ole Hermod Sandvik.

Både han og ordfører Tom Myrvold fra Ørland har bakgrunn som offiserer. Begge er tydelige på at Værnes vil være det mest effektive stedet å legge forsvarets nye felles utdanningssenter.

– Oppbyggingen kan starte på Værnes allerede i 2018 eller så raskt forsvaret vil ha behov for, sier Sandvik.

Samles på ett sted

Det norske forsvaret er nå i gang med å utrede en total omlegging av utdanningssystemet. Målet er å samle all utdanning i ett nytt og felles skolesenter for spesialister og offiserer.

Allerede i høst vil ledelsen i forsvaret ha sine anbefalinger klare.

– Derfor er vi nødt til å jobbe raskt, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

Umiddelbart går arbeidsgruppa i gang med å utrede hvilke muligheter og kapasiteter Værnes kan tilby.

– Vi skal få fram faktisk informasjon som beslutningstakerne kan bruke, sier Vigdenes.

Store ringvirkninger

Forsvarets nye felles utdanningssenter vil på det meste kunne utdanne sju-åtte hundre offiserer og spesialister. I tillegg vil senteret ha behov for rundt to hundre ansatte.

– Får vi etablert utdanningssenteret på Værnes, vil det bety mange nye arbeidsplasser og en betydelig aktivitetsøkning for næringslivet og lokalsamfunnet i Stjørdalsdistriktet, mener varaordfører Ole Hermod Sandvik.