Håvard Nicolausson (Bygdelista) syns ikke akkurat at den juridiske utredningen fra advokatfirmaet Lund & Co treffer planken i forhold til det deler av kommunestyret har stilt spørsmål om.

– Vi har etterlyst informasjon om hva som ligger til grunn for faktorene som er brukt til å fastsette kvadratmeterprisen som er lagt til grunn for eiendomsskatten. For oss som sitter i kommunestyret handler det rett og slett om å være i stand til å svare når noen spør oss, sier Håvard Nicolausson.

Kritiske spørsmål

De tre partiene Venstre, Frp og Meråker Tverrpolitiske Bygdeliste har ved flere anledninger stilt kritiske spørsmål rundt eiendomsskatten og verdiene som ligger til grunn når denne skatten blir fastsatt.

Meråker kommune har innhentet en juridisk utredning fra Advokatfirmaet Lund & Co. Torsdag 15. juni blir den behandlet i formannskapet, og etter hvert også i kommunestyret.

Bedt om forklaring

Advokatfirmaet oppsummerer utredningen med å understreke at sakkyndig nemnd for eiendomsskatt, som den heter i Meråker, ikke har fått sin myndighet delegert fra kommunestyret. Derfor kan heller ikke kommunestyret overprøve eller gjøre om vedtak i nemnda, eller komme med instrukser om hvordan skjønnet skal utøves når takstene blir fastsatt.

– Slik jeg har oppfattet det er ingen i kommunestyret ute etter å instruere sakkyndig nemnd. Men vi vil gjerne få en forklaring, slik at vi kan svare når noen spør, sier Håvard Nicolausson.

Hvem?

Verken Håvard Nicolausson eller Olav Gimse (Frp), en annen av kritikerne, hadde i fredag rukket å studere svaret fra advokatfirmaet i detalj. Håvard Nicolausson har lest den ganske overfladisk, Olav Gimse hadde fredag ikke lest den i det hele tatt.

Men når han får gjengitt advokatens oppsummering, er han tydelig i sin oppfatning:

– Hvis ingen kan fortelle det til sakkyndig nemnd hvis de gjør en grov feil – hvem skal da kunne gjøre det? Det står det ikke noe om i oppsummeringen. Noen må kunne se nemnda i kortene og påpeke feil. Men hvem skal gjøre det? sier Olav Gimse.

Uavhengig

Utredningen fra Advokatfirmaet Lund & Co understreker at eiendomsskattenemnda, som i Meråker altså heter sakkyndig nemnd for eiendomsskatt, er opprettet med hjemmel i eindomsskatteloven, og ikke med hjemmel i kommunelov og forvaltningslov.

Dermed er sakkyndig nemnd ikke underlagt formannskap og kommunestyre. Kommunestyret kan heller ikke blande seg borti de vedtak som sakkyndig nemnd treffer. Det er etablert en egen klagenemnd som skal behandle klager. Er man ikke fornøyd med vedtaket her, er søksmål siste utvei til å overprøve nemndenes vedtak.