Fra neste sommer vil bussreisende i Stjørdal og Meråker oppleve å kunne reise med en ny, oppgradert kjøretøypark med trådløst internett i samtlige busser.

Dette vil være tilfelle når avtalen som Nettbus AS har fått med fylkeskommunen, blir satt i verk fra 1. juli neste år.

Mindre bråk?

– Kanskje blir det mindre bråk på skolebussen når samtlige busser blir utstyrt med trådløst internett? Da sitter vel alle skolebarna med blikket stivt festet på mobilen mens de kjører til og fra skolen, humret alle som var til stede da fylkeskommunens virksomhetsleder samferdsel, Terje Skrattalsrud, og regiondirektør Jon Olav Sætertrø i Nettbuss AS orienterte om avtalen som de to partene signerte i går.

Miljøvennlig

Nettbuss har nemlig gått seirende ut av anbudsrunden som er gjennomført i forbindelse med at jobben med å stå for rutegående busstransport i Stjørdal og Meråker for første gang har vært satt ut på anbud.

Som følge av avtalen satser Nettbuss på en sterk oppgradering av bussparken, slik at tilbudet til dem som reiser med bussen, blir bedre enn i dag. Samtidig tar selskapet fatt på avtaleperioden med en langt med miljøvennlig busspark enn den som i dag trafikkerer bussrutene i dalføret.

Nye busser

Avtalen innebærer at Nettbuss kjøper inn 17 nye busser, mens et tilsvarende antall vil være busser som Nettbuss allerede har i dag. Alle bussene vil være universelt utformet, blant annet med plass for rullestol, og med rampe og heis slik at rullestolbrukere kan komme seg inn i bussen.

Samtlige busser vil være utstyrt med tråløst internett, og hver enkelt buss vil også ha USB-utak, slik at det blir mulig å lade elektronisk utstyr som mobiltelefon, nettbrett eller pc.

Lokalkunnskap

– Jeg er veldig glad for denne avtalen. Vi vet at det er ikke bare finvær, og føret kan til tider være veldig utfordrende. Derfor er det bra at det også i tiden framover vil være sjåfører med lokalkunnskap som skal kjøre rutene i dalføret, sier Meråker-ordfører Kari Anita Furunes. Hun er svært fornøyd med avtalen som nå er undertegnet.

Minst like fornøyd er ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal, både på bakgrunn av lokalt engasjement og fordi den berører lokalt ansatte i Nettbuss.

Tre år

Normalt vil en avtale som den som nå er inngått mellom fylkeskommunen og Nettbuss, gjelde for en periode på fra sju til ti år. Men nå er fylkeskommunen som kjent i støpeskjeen, og hele Trøndelag blir samlet til ett fylke fra 1. januar neste år.

Derfor gjelder kontrakten som nå er undertegnet, bare for tre år. Derfor er det heller ikke politisk nivå, men administrasjonen som har hatt ansvaret for anbudsrunden og forhandlet fram kontrakten som nå er undertegnet.

30 millioner

Avtalen innebærer at Nettbuss skal stå for rutegående busstransport i Stjørdal og Meråker. Det betyr blant annet pendelrutene, og det gjelder skoleskyss, som utgjør en svært stor andel av busstransporten. For nesttbuss AS betyr avtalen vel 30 millioner kroner i årlig omsetning, og den berører vel 25 årsverk i selskapet.