– Malvik skal være gode på å ta imot lærlinger. Vi skal tilby så mange plasser vi kan, og hele tiden utfordre oss selv til å ta imot flere. Det er også litt av grunnen til at jeg bruker tid her i dag, sier Ap-ordføreren til Bladet.

Aune var til stede da det ble arrangert samling for lærlinger i Malvik kommune torsdag formiddag. Sosialt samvær, grilling og brukeraktiviteter sto på dagsorden under det årlige arrangementet på Midtsandtangen.

Malvik kommune har per i dag 13 lærlingstillinger. De aller fleste var på plass i solskinnet på friluftsområdet.

Inkluderende miljø

– Det har vært veldig bra så langt, sier Kjersti Aukrust Vikhammer.

18-åringen utdanner seg til barne- og ungdomsarbeider og er ferdig med ett av to år i lærlingløpet. Det første har hun gjort unna i Planetringen barnehage på Vikhammeråsen.

– Jeg har lært masse, både om yrket og arbeidslivet. Kollegene har vært inkluderende og greie. De sier at alle er likeverdig og at resultatene skapes sammen, sier hun.

Vikhammer avslutter sin yrkesfaglige utdanning med ett år på SFO. Det tar hun fatt på til høsten. Planen videre har hun ennå ikke lagt.

– Jeg kan ta mer utdanning eller gjøre noe helt annet. Har ikke bestemt meg helt, men foreløpig trives jeg med å jobbe i barnehage. Utdanninga er uansett relevant, jeg skal jo selv ha barn, sier 18-åringen og smiler.

En ressurs

Pedagogisk leder ved Planetringen barnehage, Hilde Brandvik, beskriver lærlingen som et friskt pust.

– Kjersti har vært veldig lærevillig. Vi har lært mye av henne og hun har lært mye av oss, sier Brandvik.

Hun mener lærlinger kan tilføre mye kompetanse på en arbeidsplass.

– Kjersti har kommet inn med nye tanker. Vi er åpne og innstilt på å lære av yngre og uerfarne mennesker, sier Brandvik.

Mange dropper ut

Lærlingkoordinator i Malvik kommune, Elin Buholm, forteller at antallet lærlingestillinger i kommunen vil økes til 17 allerede fra høsten av. Det er i tråd med ordførerens målsetting om flest mulig plasser.

– Det er veldig bra om Malvik kan gå foran og tilby mange lærlingplasser. Altfor mange dropper ut av den videregående opplæringa fordi de ikke får lærlingplass etter årene på skolen. Det samfunnsansvaret må kommunen ta, sier Ingrid Aune.

Verre etter endt utdanning

Andelen elever som fullfører videregående innen fem år har økt til 73 prosent i løpet av de siste årene. Hele landet sett under ett er forventet fullføring på yrkesfag 52,8 prosent mens forventet fullføring på studieforberedende er 60,5 prosent, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Tonje Mogård (22) er sikker på at hun kommer til å fullføre, men mer spent på arbeidsmarkedet etter endt utdanning. 22-åringen er lærling i hjemmesykepleien i Malvik og skal ta snart fagbrev som helsefagarbeider.

– Det er ikke så mange aktuelle stillinger å søke på i Malvik. Det er muligheter for en helgastilling, men en fulltidsjobb ser vanskelig ut, sier Mogård.

Også hun er tilfreds med måten hun har blitt ivaretatt som lærling i Malvik kommune.

– Det har vært veldig bra. Malvik er en fin kommune å jobbe i, sier 22-åringen.