Boligmarkedet i vekstkommuner som Malvik påvirkes i stor grad av det som skjer i Trondheim, mener SV i Sør-Trøndelag. For å motvirke at spekulanter investerer i bolig nummer to og tre, for å tjene penger på utleie, vil SV innføre en særskatt på sekundærboliger og gjeninnføre fordelsbeskatningen på bolig.

– Vi trenger en jevnere, sunnere prisvekst i boligmarkedet. Nå er gjelda i norske husholdninger rekordhøy, og veksten i boligpriser har løpt fra lønnsveksten. Folk må låne til over pipa for et vanlig hjem, sier førstekandidat ved stortingsvalget, Lars Haltbrekken og medlem av fylkestinget og formannskapet i Malvik, Rakel S. Trondal.

Nedgang i folketallet

– Vi ser at utviklingen i boligmarkedet, med kraftig prisvekst og flere som spekulerer i utleiemarkedet ikke bare er et byproblem. Boligmarkedet i Malvik påvirkes av utviklingen i Trondheim. Mangel på boliger og stigende priser i byen forskyves ut i nabokommunene. Det er ikke lenger slik at alle har råd til å kjøpe bolig i Malvik, og kommunen mangler utleieboliger, sier Rakel S. Trondal,

– I Malvik opplever vi for første gang på mange år nullvekst i antall innbyggere, sier Trondal, som er bekymret over utviklingen både i Malvik og i regionen.

Kraftig overpriset

– Det internasjonale valutafondet (IMF) mener at det norske boligmarkedet er kraftig overpriset. Da må vi vokte oss for et tilsvarende prisfall i fremtiden. Det vil ramme de som har etablert seg med store lån hardt. Alle er derfor tjent med en roligere prisvekst. Bygging er viktig, men vi må ikke tro at det alene vil løse problemet – det er for lønnsomt å investere i eiendom i Norge, og derfor forsvinner penger inn i boligmarkedet som heller burde gått til å investere i arbeidsplasser, sier Trondal.

Særskatt på bolig nummer to

– Vi trenger et boligmarked der de som får stå først i køa er de som trenger bolig selv, og et leiemarked som belønner profesjonelle utleiere framfor spekulanter. Det er mye penger som plasseres i boligspekulasjon, og med nye regler for egenkapital i Oslo må det forventes at spekulanter flytter pengene sine til andre steder med stort press på boligmarkedet. Det vi i SV frykter er at mange unge ikke vil klare å kjøpe egen bolig uten foreldre som kan hjelpe til med egenkapital, sier Lars Haltbrekken.

–Derfor vil SV innføre en egen særskatt på sekundærboliger, gjeninnføre fordelsbeskatningen på bolig, og bruke inntektene på å senke skatten på vanlige og lave lønninger. Slik blir det mer lønnsomt å jobbe, og mindre lønnsomt å spekulere eller overinvestere i bolig, sier Haltbrekken og Trondal.