– Hvorfor kan de ikke legge alt uttak av stein til Sneiåsen? Da vil de unngå alle problemer. Der er det et uttak fra før, der bor det ikke folk i nærheten, og det er same type stein på Sneiåsen som i Dalådalen. Grunneieren er den samme begge steder, og på Sneiåsen vil transporten være ute på asfaltvei med det samme bilene kjører ut fra uttaket, sier Otto Svartås.

Han er en av dem som har protestert mot at Meråker kommune nå vil regulere et område ikke langt fra gården Øian til masseuttak.

Underskrifter

Denne uken behandler formannskapet forslag til reguleringsplan for Øyan massetak, med et planlagt uttak på 120.000–150.000 kubikkmeter stein fram til 2040.

Otto Svartås har ikke problemer med masseuttaket som sådan. Han frykter først og fremst følgene av at all steinen som blir tatt ut, skal fraktes ut. Sammen med en rekke av de andre som bor langs Stordalsvegen, har han skrevet under på en protest mot planene.

Store støvplager

Beboerne langs veien mener at det vil føre til store problemer med støv, støy og fare for trafikkulykker når rundt 2500 lastebillass med stein skal kjøres ut fra det plan lagte masseuttaket.

–Så lenge det ikke er fast dekke på stordalsvegen, vil all trafikken føre til store støvplager. Det opplever vi allerede i dag når det til tider kan være så tykt av veistøv at vi ikke ser nabohuset. Vi rekker ikke å vaske verandaen før den er grå av veistøv igjen. For meg, som lider av lungesykdom, er dette ikke bra, sier Otto Svartås.

«Holdt for narr»

Eirik Øian, den nærmeste naboen til masseuttaket, reagerer kraftig på planene. Han føler seg holdt for narr av Meråker kommune, og han frykter store negative konsekvenser hvis reguleringsplanen blir vedtatt.

–Jeg tenker på alt som min far har lagt ned av penger, arbeid og planer med tanke på å drive med turisme og hytteutleie på gården. Hadde han visst dette, hadde han aldri kjøpt gården. Hvordan vil det se ut her om ti år? Da vil sannsynligvis alt være ødelagt, sier Eirik Øian.

Vedtatt nedlagt

Han overtok gården og flyttet til Meråker i 2015 etter at hans far, Steinar Øian, hadde gått bort året før.

–I 2011 ble det bygd nytt hus på gården, og det foreligger et papir fra Meråker kommune der det står at maseuttaket på Øyan er vedtatt nedlagt. Tre år etterpå er uttaket lagt inn i kommunens arealplan. For meg virker det som om ingen løfter blikket og ser tilbake. Kommunen er bare opptatt av å kjøre saken gjennom, sier en oppgitt Eirik Øian.

«Få berørte naboer»

I rådmannens saksframlegg til formannskapet heter det at framtidig drift av uttaket vil gi en del støv, støy og mer trafikk som kan være til ulempe for naboene. Men det står også at det er få berørte naboer i forhold til mange andre massetak.

Rådmannen skriver også at massene har god kvalitet, og at uttaket er en viktig ressurs for Meråker fordi det gir lokal sysselsetting, konkurranse i markedet og kortere og mer miljøvennlig transport av steinmasser til lokal bruk.

Rådmannen mener også at hensynet til naboer vil bli tilfredsstillende ivaretatt gjennom driftsplaner godkjent av Direktoratet for mineralforvaltning og i henhold til sentrale retnignslinjer.

ivar@bladet.no

901 65 188