Malvik Høyre inviterte representanter for minoritetsvelgerne til informasjonsmøte om integrering og den norske valgordningen på biblioteket i Hommelvik.

– Nordmenn er private og litt vanskelig å bli kjente med. De sier hei når vi møtes, men det er ikke på samme måte som vi er vante med fra Syria der naboene kommer på besøk for å hilse og bli kjent når noen nye flytter inn, sier ekteparet Malak Dawod og Mohamad Hussein.

De sier at de likevel trives godt i sitt nye nabolag i Hommelvik.

Valg avgjort på forhånd

Det måtte en grundig diskusjon blant de fire som hadde tatt imot invitasjonen til møtet før de helt forsto politikken og den norske valgordningen som ble forklart av Høyres tredjekandidat på lista til stortingsvalget, Guro Angell Gimse.

– Dette med demokratiske valg er nytt for oss som kommer fra Eritrea og Syria, der valg gjerne er avgjort på forhånd, sa Yohannes Gebrengus etter å ha oversatt informasjonen til arabisk.

– De som har fått kontakt med en flyktningeguide får god hjelp til å bli integrert i det norske samfunnet, mener Yohammes. Han sier at han selv har hatt stor nytte av ordningen med frivillige guider som bistår og hjelper flykninger med praktiske ting i hverdagen.

Men i og med at det ikke er nok frivillige er ikke alle så heldige å få tildelt en flyktningeguide.

Viktig å snakke sammen

– Vi i Høyre er opptatt av integrering. Da er det viktig å kunne snakke sammen om politikk, demokrati og integrering, sier Angell.

Hun sier at de har noen utfordringer, som for eksempel at innvandrere er for dårlige til å delta i valg både lokalt når vi velger kommunestyre og fylkesting, og ved stortingsvalg som vi skal ha nå i september.

Gimse sier hun tror samtaler med mer informasjon er viktig og nødvendig for å engasjere og involvere innvandrere og flyktninger i samfunnsdebatten.

Nye innbyggere i Norge kan imidlertid ikke stille til valg, eller avgi stemme ved stortingsvalg før de etter sjy år er blitt norske borgere.

Ved lokalvalg derimot kan de både stå på valglistene og stemme på dem som skal sitte i kommunestyrene og på fylkestinget.