Etterspørselen etter kortreist kjøtt er økende, merker Arne Stene i Stjørdal som har 25 - 30 dyr på beite i Øfsti.

– Stakkars kalvene, har allerede fått forespørsel om vi ikke snart skal til å slakte noen. Men de må få gå over sommeren, sier Arne Stene og ser utover bølingen sin.

Ny trend

En ny trend er at stadig flere blir oppmerksomme på kjøtt fra grasforede dyr. Det er ettertraktet fordi slikt kjøtt har et høyere innhold av de sunne fettsyrene, sammenlignet med dyr som også spiser kraftfor.

– Det er vanskelig å finne dette kjøttet i butikk, foreløpig, men jeg vet det er på trappene, sier Arne Stene. Han selger kalvekjøtt rett fra gården, i tillegg til at han leverer kjøtt gjennom Urfe-systemet. Det går via slakteriet Nortura i Malvik til Stene gård på Frosta.

Spiser kun gras

Om sommeren beiter kyr og kalver på på enga, og om vinteren får dyra gras fra rundballer.

Kuene er ikke så store, de er nøysomme og trenger ikke kraftfor for å vokse fort.

–Jeg vet ikke om de som kjøper kjøtt av oss er bevisste på akkurat det med balanse mellom omega 3 og omega 6-fettsyrer. Men det er et poeng. De fleste kundene vet jeg bryr seg om at det er dyr som er lokale. Og noen vil kjøpe fordi det er en gammel vernet rase, sier Stene.

Oppdaget smaken

Bonden i Øfsti forteller at han startet opp med trønderfe mye ut fra idealisme. Dyrene er verneverdige. Det finnes bare 1500 - 2000 individer. Det gikk noen år før Stene smakte på kjøttet selv, forteller han.

– Da må jeg si jeg fikk meg en overraskelse. Har hørt folk har sagt det, men da syntes vi selv at kjøttet var veldig mørt. Tenkte at «Søren, hvorfor har vi ikke tatt tilbake kjøtt før?». Dette er Norges svar på kobe-kjøtt, sier Arne Stene og smiler skjevt, vel vitende at han risikerer å erte på seg andre kjøttprodusenter.

Droppet økologisk

– Men det er ikke økologisk produksjon vi driver med. Vi er ikke med på den papirmølla, sier Stene.

Han forteller at de dessuten bruker litt kunstgjødsel på enga, men jeg tror ikke det har veldig stor betydning.

– Det viktigste er at dyra bare spiser gress og ikke kraftfor.